onsdag 25 augusti 2010

Vanvårdade katter fick avlivas


25 mars 2010, Halland

– På övervåningen där katterna var gick det inte att vistas utan gasmask. Vi uppmätte väldigt höga halter av ammoniak i de två rum där katterna förvarades, säger djurskyddsinspektören Anna Söder.

Katterna förvarades i två utrymmen om vardera cirka tolv kvadratmeter.

Kattoaletter saknades. I stället hade kvinnan rivit loss tidningspapper och lagt på golvet. I det ena rummet uppmättes mycket höga halter ammoniak. I det andra var halterna så höga att mätinstrumentet inte räckte till.

– Även på bottenvåningen där kvinnans mamma vistades var halterna skadliga. Det kan bli problem med andningsvägar och liknande. När vi skulle ta bilder så kunde vi bara springa snabbt in och ut ur rummen. Lukten var oerhört frän, säger Anna Söder.

Den 52-åriga kvinnan som äger katterna påstod innan länsstyrelsens kontroll att hon hade 25 katter som alla var friska.

Men rapporten berättar att samtliga katter var sjuka. Totalt fick länsstyrelsen låta avliva 32 av de 38 katterna. Somliga katter hade igenklibbade ögon och kunde inte öppna dem. En katt var apatisk och helt lealös när den lyftes upp.

Länsstyrelsen har åtalsanmält den 52-åriga kvinnan för djurplågeri alternativt brott mot djurskyddslagen. Kvinnan bor endast med de kvarvarande katterna och sin mamma under helgerna.

Källa: gp.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar