fredag 27 augusti 2010

Femton vanvårdade hundar omhändertagna hos kennel med indragit tillstånd


De fem veckor gamla valparna var magra, darriga och fulla med intorkad skit. Nu har de och ytterligare 11 hundar omhändertagits.

Samtliga var i behov av akut veterinärvård.
– Mina hundar hanteras på allra bästa sätt, säger ägaren.

Veterinären som fanns på plats när hundarna omhändertogs den 19 augusti på en ort utanför Växjö ger en annan bild i sin rapport:
"Djurägaren uppvisar så allvarliga brister i sin tillsyn och visar en sådan nonchalans och inkompetens i vad som krävs för att vara hundägare och hunduppfödare att jag anser att de är olämpliga att handha hundar.”

Sammanlagt fanns det ett 30-tal hundar på kenneln som drivs utan tillstånd. Hälften av dem var i så dåligt skick att de behövde akut veterinärvård och omhändertogs direkt.
Fyra valpar bedömdes som mycket magra, små för sin ålder, darriga och skitiga. De förvarades inne i bostadshuset bakom ett kompostgaller. Utan tillgång till vatten.

Veterinärintyget som gäller de vuxna hundarna vittnar också om stora problem i skötseln, om inflammationer, undernäring och stressat beteende.
– De är utplacerade på olika pensionat, säger djurskyddsinspektören Anna Kanstrup.

Paret som driver kenneln har alltså fortfarande ett relativt stort antal hundar kvar. De djuren anses inte vara i lika dåligt skick och har därför inte omhändertagits, trots att kenneln saknar tillstånd.
– Det är inte skäl nog för ett omhändertagande, säger Anna Kanstrup.

Men paret riskerar nu både djurförbud och en åtalsprövning eftersom de saknar tillstånd, något som krävs enligt djurskyddslagen.

Paret har under flera år haft myndigheternas ögon på sig. 2007 fick de tillstånd att driva kenneln men efter bara drygt ett år drogs tillståndet tillbaka med motiveringen att ”hundhållningen inte levde upp till djurskyddslagstiftningens krav”.
Bristerna har fortsatt, enligt myndigheternas egna kontrollrapporter, men det var först efter en anonym anmälan som situationen på kenneln uppdagades den här gången.
– Länsstyrelsen har inte haft tid att prioritera det här. Klagomålet aktualiserade att det blivit ytterligare försämringar. Vi har tidigare inte bedömt att det varit så akut, säger Anna Kanstrup.

Ägaren anser att han blivit trakasserad av myndigheterna och säger att han är förtvivlad över att ha fått sina hundar omhändertagna. Han har överklagat beslutet till förvaltningsrätten.
– Jag ska också JO-anmäla det här, säger han.

Källa: smp.se

2 kommentarer:

  1. jävla fucking idioter är ni hela bunten , jag har varit hos kennlen vilken del av hundar leker fattar ni inte era uppblåsta jävla snobbar
    anna kanstrup vet ju förfan inte ens vad hon pratar om och enligt mig har hon inga jävla erfarenheter av flatcoatedretrivers och ska enligt mig inte ha någon som helst tillvaro att träffa en sådan ras i arrest my case !!!!
    / Viktoria Borg

    SvaraRadera
  2. Ni som får påhälsning av Anna Kastrup och kompani ska se till att filma dem när de kommer. Det är då mindre risk för att de kan komma med lögner om er och era djur. Det höjer rättssäkerheten.

    Alla djurägare måste vara fullständigt på det klara med att det pågår statliga stölder av djur och alla djurägare måste vara beredda på att försvara sig. Filmkameran är er bästa vän i den situationen. Filma dem och häng ut dem på Internet. Tjuvarna får inte komma undan.

    SvaraRadera