onsdag 25 augusti 2010

Vanvårdade djur avlivade i Halland





25 februari 2010

Lite sjukgymnastik och energidryck – det uppgav ägaren att hon gett sina grovt vanvårdade och sjuka djur. Vid inspektionen i förra veckan omhändertog länsstyrelsen alla de 300 djuren som fanns på gården.

Två anonyma anmälningar, en i november och en i december, gjorde att länsstyrelsen åkte ut på en oanmäld kontroll på gården strax utanför Varberg i förra veckan.

Synen som mötte djurskyddshandläggarna var makaber. Ett tiotal djur avlivades direkt på plats av djurskyddsskäl, däribland några fjäderfän som endast hade stumpar kvar till fötter orsakat av allvarliga förfrysningsskador.

Två av hästarna, som hade så kraftigt eftersatt hovvård att de inte kunde förflytta sig, avlivades även de omedelbart.

I länsstyrelsens rapport framgår att hovvården varit eftersatt under en längre tid eftersom ponnyernas benställning hade förändrats så mycket att de inte kunde röra sig. Trots detta hade det gjorts försök att rida ponnyerna.

Ett flertal får och getter avlivades på grund av att de var extremt magra samt vingliga och apatiska. Andra hade förvuxna klövar och pälspansar. Trots att ägaren noterat att det under vintern varit flera djur som lagt sig och inte kunnat resa sig har veterinär inte tillkallats. Samtliga djur som avlivats har lämnats för obduktion.

I stallet saknade samtliga djur rent vatten och hygieniskt foder. Djurskyddshandläggarna fann dessutom flera döda djur i stallet vilka låg bland de levande. I stallet fanns även ett hundratal fjäderfän som alla var lösa och därför var stallet kraftigt förorenat med träck. I två kaninburar, även de i stallet, vistades arton kaniner. Utrymmet var så litet att de varken kunde röra eller vända sig. De saknade dessutom både foder och vatten. Kaninerna könssorterades inte och fick därmed upprepade kullar.

Inne i boningshuset hölls ett tjugotal katter, tre hundar, tre flasklamm samt två vaktlar. Bostaden var kraftigt förorenad av kattavföring och det luktade starkt av ammoniak.

Enligt ägaren var katthonorna inte kastrerade och tilldelningen av p-piller hade inte varit framgångsrik, därför föddes det kontinuerligt kattungar. Vaktlarna hölls i ett rum som var mycket förorenat och stökigt och de hade varken tillgång till foder eller vatten.

Kvinnans sambo uppgav att han la döda djur under en bit plast intill stallväggen, samt att det även låg döda djur under snön.

Länsstyrelsen bedömer att bristerna på gården är mycket allvarliga och att kvinnan och hennes sambo utsatt djuren för otillbörligt lidande genom att inte ge djuren tillräckligt med foder och vatten samt att de sjuka djuren inte fått veterinärvård. Ägaren berättade dock för länsstyrelsen att hon gett några av de sjuka djuren både sjukgymnastik och energidryck.

Källa: hn.se

1 kommentar:

  1. Finns det inga djurskyddsinspektörer i Halland?
    Finns det inga som slår larm om vanvård av djur i Halland?
    Finns det inga resurser till att anställa djurskyddsinspektörer hor länsstyrelsen?

    SvaraRadera