onsdag 25 augusti 2010

140 vanvårdade nötkreatur

De flesta av djuren på en gård utanför Svedala är undernärda och vanskötta. Därför flyttas nu samtliga 140 nötkreatur. Den 59-årige lantbrukaren har också polisanmälts, misstänkt för vanvård, och han riskerar att få djurförbud.

– Vid ett besök nu på morgonen på gården kunde vi konstatera att hela besättningen med djur är magra och undernärda, att de hade dåligt med foder och inga rena liggplatser. Därför måste de flyttas från gården, säger djurskyddsinspektör Henriette Bonde.

Det var i fredags som en foderleverantör hittade fem döda djur när han kom till gården. Han fick inte kontakt med gårdsägaren varför han kontaktade polisen som kom till platsen. De upprättade en anmälan om misstänkt djurplågeri och kallade in länsstyrelsens djurskyddsinspektörer.
Förutom de döda djuren fanns det också 13 andra djur som var så illa däran att de fick flyttas direkt från gården. De stod i ett stall som inte var rensat på länge varför det låg så mycket gödsel på golvet att djurens huvud slog i taket. En sjuk ko med kalv flyttades också.

Resten av djuren, cirka 100 är ute på bete, och under helgen skötte Farmartjänst om dem. De kommer också att flyttas från gården, men det är polisen på Söderslätt som har ansvaret för vart de skall ta vägen i avvaktan på ett beslut från länsveterinären om djuren skall avlivas eller säljas.

Källa: skanskan.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar