onsdag 25 augusti 2010

Vanvårdade djur dog på gård


12 mars 2010

Två döda djur, fast-frusna i avföring. Avmagrad nötkreatur utan vatten och ont om mat.
Det djurskyddsinspektören och polisen fann på en gård i kommunens norra delar, har nu lett till att en lantbrukare misstänks för djurplågeri.

Det var efter ett tips om misskötsel av nötkreatur i några hagar i norra delen av kommunen som polis och en djurskyddsinspektör åkte ut till platsen i fredags. De fann fyra djur som var instängda på en för trång vagn utomhus.
De hade vatten, men saknade foder. Några av dem var mycket avmagrade. I en hage utan ligghalm gick 13 djur utan vatten och med mycket lite mat.
Djuren hade krafsat efter vatten i ett kärr, säger polischef Björn Arvill vid Hallstavikspolisen som utreder ärendet.

I måndags gjordes en så kallad förnyad kontroll, denna gång på djurägarens gård. Polis, djurskyddsinspektör och distriktsveterinär möttes av en plågsam syn när de kom fram; två ungdjur låg döda i en ligghall.
De två djuren var stelfrusna och polisen fick använda spett för att få loss dem. Det är osäkert hur länge de har legat döda, säger Maria Ottosson, djurskyddshandläggare på länstyrelsen.
De döda djurkropparna har nu skickats till Statens veterinäranstalt i Uppsala för obduktion.

Sammanlagt fanns ett 50-tal djur på gården, alla i varierande hälsotillstånd.
De är avmagrade i olika grad. Några har normalt hull, säger Maria Ottosson.
I en hage gick många omärkta djur. Kvigor och tjurar gick tillsammans, vilket inte är tillåtet.
De ska märkas kort efter födseln. Här gick olika grupper av djur tillsammans, och det är inte bra. Enligt Maria Ottoson har det funnits risk för att kvigorna därmed skulle bli betäckta av tjurarna för tidigt.
Här har djuren fått föröka sig vilt, säger hon.

Inom de närmaste dagarna ska länsstyrelsen fatta beslut i ärendet. Antingen får djurägaren ett föreläggande om att åtgärda bristerna, eller också fattas beslut om att hans djur ska omhändertagas. Djurägaren kan också komma att få djurförbud.
Djurägaren ska prövas för djurförbud. Vilket beslut som fattas, får utredningen visa, säger maria Ottosson.
Enligt länsstyrelsen kan inte djurägaren ge någon riktig förklaring till situationen på den egna gården där han arbetar ensam.

Enligt polisen blir det allt vanligare med den här typen av ärenden där djur misskötts. Vanligast är, enligt polisen, fall där någon fått ta över en gård på 50-100 hektar. Den som tar över saknar då kanske både utbildning och erfarenhet, men tror sig kunna tjäna pengar på verksamheten. Vanligt är också att man satsar på hästar som hobby med turridning och tror att man ska kunna leva på det.

I många fall är det ofta dömt att misslyckas, det kostar att hålla djur. Till sist klarar man inte av sin uppgift, och allt går då på tok, säger polischef Björn Arvill.

Källa: norrteljetidning.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar