tisdag 24 augusti 2010

Dränkta i gödsel och gyttja



4 december 2009, Västsverige

Vadande i gödsel och lervälling försöker djuren desperat att överleva. Men en efter en har de dukat under av utmattning och svält.

Bilderna från gården i Västsverige är skakande.
– Det är bland det värsta jag sett, säger djurskyddsinspektören, Lene Laursen.

Utmärglade kalvar utan mat, vatten eller skydd mot novemberkylan. Döda djur, begravda och nedtrampade i stinkande sörja. Synen som mötte djurskyddsinspektör Lene Laursen på gården i Västsverige var fruktansvärd. Det var i november som hon gjorde ett oanmält besök hos djurägaren sedan hon fått in en anmälan från en privatperson som noterat att nötkreaturen saknade mat och vatten.

– Det är bland det värsta jag har sett, säger Lene Laursen.

Mellan 50 och 60 djur i varierande åldrar och ras stod i en inhägnad hage en bit från gården. Lene Laursens rapport är skakande läsning:
Ett djur lever men är mycket medtaget den rör bara några gånger långsamt på huvudet, den försöker vika in huvudet mot kroppen, och den sidan av bakdelen som syns skakar ibland, djuret tuggar monotont, ögonen verkar inte seende.

Inte en del av fångstytan var torr. Två döda köttkor hade förmodligen drunknat i lervällingen.

Lene Laursen beskriver att de flesta djuren var stillastående och att de sköt rygg. Några av kalvarna var leriga på hela kroppen och i ansiktena.

I det badkar som djuren skulle dricka ur fanns bara lite smutsigt gödselblandat vatten. Båda foderhäckarna i hagen var tomma.

Lene Laursen kallade direkt på en veterinär som hade med sig avlivningsredskap. Ett av djuren var i så dåligt skick att dess liv inte gick att rädda.

Ägaren tog själv bultpistolen, avlivade och avblodade djuret själv i närheten av de andra djuren, enligt länsstyrelsens länsstyrelsens rapport.

– Det är fruktansvärt att han inte har gjort någonting tidigare, säger Lene Laursen.

Lantbrukaren , en man i 50-årsåldern, har haft en rad anmälningar mot sig. Den här gången riskerar han åtal.

Källa: Aftonbladet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar