onsdag 25 augusti 2010

Vanvård av djur anmäldes – men fortsatte ändå

3 maj 2010

Polisen fick vid jul i fjol en anmälan om dålig djurhållning på den gård öster om Karlstad där ett 20-tal nötkreatur hittats döda nu, fyra månader senare. Men det besök som en polispatrull gjorde på gården tycks inte ha lett till något ingripande.

VF har talat med en person som bor i närheten av gården, som hävdar att chefen för länsstyrelsens djurskyddsenhet har fel när han säger att det var ett helt år sedan den senaste inspektionen gjordes.
– Jag vet säkert att någon anmälde dem i slutet av december, säger VF:s uppgiftslämnare.
Men den anmälan verkar ha stannat hos polisen. I varje fall säger utredaren i ärendet att han inte kan hitta någon uppgift om att någon veterinär eller djurskyddsinspektör skulle ha blivit inkopplad.

– Vad polisen kan göra på egen hand är att besluta om ett omedelbart omhändertagande av djur som är i dåligt skick. Men det måste vi i så fall genast rapportera till djurskyddet på länsstyrelsen, säger Christer Albinsson på polisen i Karlstad.

VF har dock från flera håll fått uppgiften att de två män som driver den aktuella gården i början av året gjorde sig av med de djur i gårdens besättning som var mjölkkor. En granne säger att hon talade med en av dem kort innan förhållandena på gården avslöjades, och att hon då fick intrycket att det inte fanns några djur kvar.
– Men så var det ju tyvärr inte, säger grannen.

De döda och döende djuren ska ha varit ungdjur, en del bara kalvar. Förutom de omkring 20 djur som påträffades döda fanns också ett tiotal som var vid liv, men så svaga att de fick avlivas. Enligt uppgifter från polisen fanns det varken vatten eller mat i lagården.

Den anmälan som föranledde ett besök av en polispatrull ska ha kommit till polisen på juldagen i fjol, bara tre dagar efter att ett hundratal utmärglade djur hittats på en annan gård i Karlstadstrakten. Fem var döda och ett sjätte avlivades.

I början av februari upptäcktes ett 40-tal döda nötkreatur på en gård i närheten av den första. Ytterligare ett 60-tal var så dåliga att de blev avlivade. Det fallet betecknade djurskyddsinspektörer som det värsta djurplågeri de stött på.

De fall som avslöjades i december och februari ligger nu hos en åklagare för bedömning, medan det senaste ännu befinner sig på det stadiet att polisen sammanställer faktauppgifter och förhör inblandade.

Ett uppmärksammat fall i Torsby i januari i fjol, där ett 70-tal djur vanvårdats, ledde till åtal efter nära ett år. Djurägaren i det fallet dömdes till 100 dagsböter.

Källa: vf.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar