onsdag 25 augusti 2010

Katter fick avlivas efter ingripande


7 oktober 2009

Att inte kastrera sina katter kan leda till onödigt lidande, både för djuren och för ägaren.
Det har en familj i kommunen fått erfara efter att Djurskyddet och länsstyrelsen ingripit mot vad som kan betecknas som en kattkoloni.

Det var för drygt en vecka sedan som Djurskyddet Kristinehamn fick ett tips om en familj som hade ovanligt mycket katter. Djurskyddet gjorde ett besök och fick veta att antalet katter kunde vara mer än 60 stycken – en följd av att okastrerade katter fritt fått förökat sig.

Resultatet av besöket blev en anmälan till länsstyrelsens djurskyddsinspektör, vilken besökte familjen i förra veckan. Inspektören meddelade familjen att de hade tre veckor på sig att lösa problemet med otalet katter.

Djurskyddets farhågor var att över 60 katter, både vuxna och ungar, skulle tvingas till avlivning genom att polisen skulle skjuta dem. En akut räddningsaktion påbörjades för att så många av katterna som möjligt skulle kunna räddas.

– Utan volontärer, ekonomisk hjälp och jourhem kommer vi aldrig att kunna rädda livet på katterna, sade en tagen och oroad Johnny Strömberg på Djurskyddet i måndags.

I går tisdag gjorde Djurskyddet ett nytt besök på den befarade kattkolonin och fallet fick då en helt ny vändning. Det visade det sig att antalet katter var hälften mot vad familjen trott – cirka 30 stycken.

De hade själva redan avlivat tio stycken av katterna. Mellan fyra och sex utekatter ska också avlivas, berättar Strömberg som är lättad över det hela.

– Familjen tycker så klart att det här är jobbigt, men de förstår att det inte är hållbart med så många katter.

Enligt Johnny Strömberg finns det tre honor med totalt tio ungar i huset. Dessa kommer Djurskyddet att ta hand om i takt med att det blir nya platser lediga på djurhemmet.

Jourhem, volontärer och ekonomiska bidrag behövs alltid, men inte i den utsträckning som Djurskyddet befarade. Om det hade rört sig om så många katter som familjen först uppgav hade notan landat på cirka 170 000 kronor för att kunna kastrera, märka och vaccinera alla katter.

Källa: nwt.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar