tisdag 24 augusti 2010

Hundra vanvårdade djur avlivades

2009-02-26

Drygt hundratalet vanvårdade djur avlivades på onsdagen på en gård i Malung-Sälens kommun. Det handlade om 68 magra vuxna får, 19 lamm och 19 katter instängda på en stinkande toalett. Samtidigt räddades sju stora hundar ut ur lika stinkande kök och hall med smuts, urin och avföring på golvet.

Ägaren en 72-årig kvinna, från den norra kommundelen, har i 10 års tid varit en följetong på miljökontoret i Malung. En prövning om djurförbud ligger hos länsstyrelsen, och beslut är att vänta inom kort.

Det var länsstyrelsens inspektion av djurhållningen den 17 februari som ledde till att beslutet att omhänderta alla får, hundar och katter.

Beslutet togs sedan alla tackor, lamm och baggar ansetts vara alltför magra och allmänt visat tecken på att ha utsatts för långvarig svält. De var dessutom både blöta och toviga i pälsen, och mitt i röran låg en tacka och lammade.

Väl inne i boningshuset hittade länsstyrelsens djurskyddshandläggare 19 levande katter inlåsta på en smutsig stinkande toalett. En död katt låg mitt ibland dem nedanför toaletten och hade av allt att döma legat där flera dagar.

Instängda i lika stinkande kök och hall återfanns sju stora hundar, vara två var tjudrade i köket. Golvet var täckt med smuts, urin och avföring, och ingenstans fanns en ren plats med något mjukt att ligga på.

Vid onsdagens omhändertagande, som ombesörjdes av polisen, återstod inget annat än att avliva de 68 vuxna fåren och deras 19 lamm. Samma sak med de 19 katterna på toaletten, där också kadavret efter en katt som torkat ihop satt fast på golvet.

De sju hundarna befriades från sitt gissel och har nu inkvarterats på pensionat. Två av dem kommer efter utlåtande från veterinär att avlivas. Övriga fem kommer enligt polisen förhoppningsvis att kunna ges nya hem.

Kvar på gården finns två hästar, 21 nötkreatur och ett 40-tal getter med killingar, samt två bockar. Bristerna i skötseln av dem anses inte vara lika akut, men länsstyrelsen ska alltså pröva frågan om djurförbud med det snaraste. Det kan i sin tur komma att innebära att också dessa djur omhändertas vid ett senare tillfälle.

Källa: Dalarnas Tidningar

1 kommentar: