tisdag 24 augusti 2010

Tvingades avliva vanvårdade hästar


1 juni 2007, Örebro

Kvinnan lät hovarna växa tills hästarna inte kunde gå längre. Till slut tvingades de vanvårdade djuren avlivas.
- Jag orkade inte ta tag i problemet, förklarar kvinnan som nu åtalas för djurplågeri.

49-åringens djurhållning inspekterades för första gången i januari 2004 sedan det kommit in tips om vanvård. Vid ett återbesök i juni samma år konstaterades att hästarna, en ponny och en vuxen häst, saknade vatten och var i akut behov av verkning.

Förvuxna hovar orsakar stort lidande och sliter på hästarnas senor och leder.
I juli återvände miljökontoret för ett nytt besök och ponnyn var då delvis verkad fram, men hovarna på bakbenen var ännu inte åtgärdade.
Den större hästen var verkad, men akut halt och kunde inte stödja på höger framben. Veterinär tillkallades och hästen avlivades.

Trots återkommande krav från miljökontoret under sommaren, hösten och vintern att ponnyn skulle verkas fortsatte vanvården. Förelägganden som skickades med post kom tillbaka oöppnade.

I april 2005 larmades miljökontoret om att ponnyn legat ner i flera dagar utan att kunna resa sig. Veterinär på plats konstaterade att hästens återigen hade förväxta hovar och nu tvingades avlivas. Ett vanligt intervall för verkning är var åttonde vecka. Kvinnan hade inte verkat sin ponny på 7-8 månader.

Samtidigt konstaterades att även kvinnans minigrisar missköttes. Grisarnas hydda saknade tak och strö, och även deras klövar var förväxta.
Kvinnan, som är bosatt norr om Örebro, har nu åtalats för djurplågeri.
Hon erkänner brott mot djurskyddslagen, men förnekar att det skulle handlat om djurplågeri.

49-åringens förklaring är att hon inte orkade ta tag i problemen eftersom hon hade fullt upp med att renovera sitt hus, ta hand om sin sjuka mor och passa sina barn varannan vecka.
– Det var så mycket runt omkring mig att jag inte orkade ta tag i situationen, säger kvinnan i förhör.

Källa: Expressen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar