torsdag 26 augusti 2010

Minkfarmar godkända trots brister

11 augusti 2010

Nu kommer nya uppgifter om minkar som far illa. Nytagna bilder hos en minkfarmare som sitter i styrelsen för Sveriges pälsuppfödares riksförbund (SPR) visar minkar med bland annat stora sår, enligt Djurrättsalliansen.

I måndags gick organisationen Djurrättsalliansen ut med en granskning av en femtedel av de 75 minkfarmer som finns i Sverige. Resultatet visade bland annat att det var vanligt med sjuka och skadade minkar, till exempel hade de öppna sår. Det var också mycket vanligt att minkar hittades döda i burarna och att de hade beteendestörningar.

En minkfarmare, som är styrelsemedlem i SPR och som också arbetar med branschens djuromsorgsprogram, fördömde de farmare som vanvårdade sina djur. Men nu visar nytagna bilder av Djurrättsalliansen på en av hans farmer att även där finns stora problem, rapporterar TV 4 Nyheterna. Bland annat fanns det djur med sår, och döda djur hittades både i och utanför burarna.

Mannen säger till TT att bilderna är manipulerade och att han precis haft såväl länsstyrelsens inspektörer som kommunens miljö– och hälsoskyddsavdelning där.
Båda farmerna är godkända, säger han.

Men under TV 4 Nyheternas besök hos minkfarmaren hittades både burar som var fulla med avföring och burar som var trasiga och rostiga.

– Det ska vi rätta till. Vi ska städa ut och plocka bort alla djur som har en dålig burmiljö, säger han till Nyheterna.

Källa: dn.se

1 kommentar: