onsdag 25 augusti 2010

Vanskötta katter avlivades på plats


4 februari 2009

Nio skygga katter infångades på tisdagsförmiddagen av polis och djurskyddshandläggare i en fastighet i en by i Rättvik. Djuren har levt i misär i ett stinkande rum och var i så dåligt skick att de avlivades av veterinär direkt på plats. En tionde katt lyckades smita ut, men kommer snarast att fångas i fälla utomhus.

Kattägaren har med sina magra sjuka djur i flera år plågat närboende, som lidit med de utsvultna katterna. Men först sedan tre kattungar hittats döda på gården, fick ägaren somras föreläggande från kommunen att minska ner antalet djur.
Han skulle då enligt miljö- och byggnadsnämnden få ha kvar två katter, som skulle kastreras på kommunens bekostnad. Föreläggandet överklagades till länsstyrelsen, som avslog överklagan och i november delgav ägaren sitt beslut.

För en dryg vecka sedan gjorde länsstyrelsens djurskyddshandläggare en oanmäld inspektion efter nya klagomål på katthållningen. Det visade sig då att kattägaren inte minskat ner antalet djur och att de om möjligt hade det ännu sämre nu på vintern.

Alla tio var inhysta i ett rum med på övervåningen med kraftig stank av ammoniak och avföring. Hela rummet var igengrott av gamla sopor, tidningar, konservburkar avföring och urin. Enda värmekällan var ett element mitt på golvet.

Katterna saknade vatten och kattlådor, och miljön ansågs vara att betrakta som hälsovådlig. Därför beslutade länsstyrelsen nu att omhänderta och avliva alla djur på plats för att befria dem från lidande.

Det tog två och en halv timme att hitta de skygga katterna, som gömt sig i diverse gamla skrivbordslådor. Tyvärr lyckades en skygg katt fly och polisen får nu försöka fånga den i fälla de närmaste nätterna.

Källa: dt.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar