torsdag 26 augusti 2010

Inga kontroller av minkfarmar sen Länsstyrelsen tog över

10 augusti 2010

Minkfarmerna i Västra Götaland har inte kontrollerats rutinmässigt av myndigheterna på över ett och ett halvt år. Verksamheten har legat nere sen länsstyrelsen tog över ansvaret för djurskyddet från kommunerna.

– Vi har faktiskt inte gjort några rutinkontroller på minkfarmar efter att kontrollen gick över från kommunerna. Men vi avser att under hösten göra rutinkontroller. Det säger Tomas Gideflod djurskyddskontrollant på Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Det blir en lucka mellan från att kontrollen gick över till Länsstyrelsen - kan du se något problem med det?
– Självklart kan det vara ett problem att vissa saker trillar mellan stolarna. Men rörande minkarna tror jag att kommunerna har rapporterat över till länsstyrelsen på ett bra sätt.

Organisationen Djurrättsalliansen menar att minkar utsätts för vanvård, det efter att ha filmat var femte av Sveriges 75 minkfarmer, och dokumenterat djur som äter på varandra i burar och djur med stora köttsår.
I Västra Götaland har två minkfarmer filmats, myndigheterna här har ingen klar bild över situationen men en miljötillsyn av farmerna gjordes tidigare i år, och Tomas Gideflod menar att om miljöinspektören hade sett något anmärkningsvärt om hur minkarna hade det, så skulle hon ha slagit larm.

Nu är alltså regelrätta besök planerade till hösten.
– Sen självklart får vi hantera frågan på samma sätt som vi gjorde med grishistorien, kommer det in anmälningar på någon gård i Västra Götaland, så får vi åka ut och titta på den, men det har det inte gjort i dagsläget.

Källa: sverigesradio.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar