onsdag 25 augusti 2010

Mor och dotter vanvårdade djur


21 april 2010

I ett halvår försökte boende i Vesslunda få polis och länsstyrelse att förstå vidden av problemet med de lösspringande hästarna som varken fick mat eller vatten. Först i förra veckan hämtades hästar, hundar och katter från de två kvinnorna, mor och dotter, som nu misstänks för grov vanvård av djur.

”Du kan leda en häst till vattnet, men aldrig tvinga den att dricka”, står det på dotterns hemsida där hon erbjuder sig att ta hand om andras hästar för in- och tillridning. Kvinnans egna hästar har sällan haft tillgång till vatten. I minst ett halvårs tid har de regelbundet varit utan både mat och vatten under långa perioder. Dessutom har de flera gånger om dagen tagit sig utanför den illa inhägnade hagen och jagat personer i området.

I drygt ett halvårs tid har flera boende i området försökt förmå de två kvinnorna att ta hand om sina djur. Folk i omgivningen berättar om utmärglade katter som gått runt och skrikit av hunger, om hundar som satt bundna utomhus i korta snören tio–tolv timmar i sträck, även när termometern visade neråt tio minusgrader.

I onsdags i förra veckan gjorde länsstyrelsen en kontroll av de aktuella djuren och fann att de var i mycket dåligt skick. Två av hästarna var i mycket dåligt hull, den ena var dessutom mycket slö och vinglig på bakdelen på grund av uttorkning.

Hovvården på samtliga hästar var eftersatt. I hagen fanns varken mat eller vatten till hästarna och vittnen uppger för djurskyddshandläggarna att de tre stora hästarna fått en pet-flaska vatten att dela på sammanlagt under de senaste tre dagarna. I en del av hagen fanns ett mindre skydd bestående av presenning, vilket inte anses som tillräckligt vindskydd. För djur som går ute året runt ska ett vindskydd eller ligghall bestå av tre väggar och tak. Den ska dessutom vara så stor att samtliga djur ska få plats där samtidigt.

I bostaden fanns två hundar och tre katter. De två blandrashundarna var mycket magra. Den ena hunden var instängd i en halv kvadratmeter liten skrubb med skräp. Veterinär som var på plats upptäckte dessutom att hunden lät ansträngd från de övre luftvägarna.

Bostaden var överfull av avföring och urin från hund och katt och det luktade starkt av ammoniak. Det fanns varken katt- eller hundmat i bostaden, djuren hade inte heller tillgång till vatten. Sopor låg utspridda på golvet i hela bostaden.

Personal från länsstyrelsen noterade att djuren i bostaden tydligt letade efter föda bland soporna. Veterinären bedömde att samtliga djur i bostaden, både hundar och katter, var undernärda.

Länsstyrelsen anser att modern och dottern utsatt sina djur för otillbörligt lidande genom att inte ge dem foder och vatten samt att de djur som varit i behov av veterinärvård inte fått det. Länsstyrelsen har omhändertagit samtliga djur och väntas inom kort ta ett beslut om eventuellt djurförbud.

Källa: hn.se

1 kommentar:

  1. Finns det bilder på de uthungrade och uttorkade hästarna, katterna och hundarna? Vittnen påstår att tre stora hästar har fått dela på en petflaska med vatten på tre dagar. Intressant, har de aktuella vittnena övervakat dem dygnet runt i tre dagar?

    Uppmaning till alla djurägare är att filma när staten kommer och vill stjäla djur. Rättssäkerheten höjs och de kan inte komma med falska anklagelser.

    SvaraRadera