onsdag 25 augusti 2010

Polisens beslut blev katten Felix död

12 mars 2010

Katten Felix blev omhändertagen efter att ha levt sitt liv i en stinkande lägenhet med badkaret som kattlåda. Men polisen lämnade tillbaka Felix till hans 49-åriga matte och det blev kattens död.

I slutet av januari inträffade ett omskrivet polisingripande i Luleå. En patrull skulle göra husrannsakan i en lägenhet och klev rakt in i grav misär.

Överallt på golvet fanns avföring från djur. Lägenheten stank så mycket att poliserna inte kunde ta in tjänstehunden.

- Slutsatsen är att hunden och kattens ägare ej har tid med djuren. Man låter djuren uträtta sina behov inne istället för att gå ut med dom, skrev polismannen Christer Österstedt i sin rapport.

Inne i röran hittade patrullen en kraftigt överviktig blandrastik med långa klor. Det var Wilma, som inte hade vatten. Inlåst i ett sovrum satt katten Felix, utan vatten och mat. Polisen inledde en förundersökning om djurplågeri.

De två djuren blev omhändertagna och fördes till Djursjukhuset i Gammelstad. Veterinären, som inte sett hur djuren levde, undersökte Felix och sade att även om katten var uttorkad så hade hon inte utsatts för djurplågeri.

Då lämnade polisen tillbaka djuren till 49-åringen, trots att hon fortfarande var under utredning. 49-åringen, som vräkts från lägenheten, åkte till djursjukhuset och avlivade Felix - samma dag som länsstyrelsens inspektörer försökte se hur katten och hunden mådde.

Länsstyrelsen har kritiserat polisen för beslutet att lämna ut Felix till matten. Det beslutet hade polisen inte rätt att fatta.

För hunden Wilma gick det bättre. 49-åringen ville att hon skulle få ett bättre liv, så hunden fick åka till Kiruna för att få en ny familj.

Källa: nsd.se

1 kommentar:

  1. Jag tycker synd om katten Felix och anser att det var en satkärring som avlivade den. Det betyder dock inte att katten inte skulle ha avlivats om den kom i klorna på Länsstyrelsen. Länsstyrelsen har avlivat MÅNGA katter genom åren så att de förfärades över avlivningen berodde enbart på att de inte kunde utpressa ägaren på 5-6000 kronor för att katten skulle bo på kattstall och de under tiden skulle besluta om vad som skulle ske med katten.

    Det är märkligt att de tar så lång tid på sig (3-4 veckor) att besluta vad de slutligen ska göra med en katt som de beslutat ska omhändertas. Svaret hittar man i att de inte sällan är släkt/vänner med kattstallspersonal + 25% moms vilket smakar gott i deras plånböcker.

    SvaraRadera