torsdag 26 augusti 2010

17 kor och kalvar sköts på plats

3 augusti 2010

Samtliga 17 nötkreatur som saknar ägare är nu avlivade. De fick skjutas på plats eftersom de inte gick att fånga in.

Många är besvikna över att det inte gick att rädda djuren. De kan inte användas i livsmedelsproduktionen utan samtliga djur har gått till destruktion. Den yngsta kalven som avlivades var tre veckor gammal.
Nötkreaturen, kor, kalvar och minst en tjur, har gått i en hage nära Havgårdssjön och betat. I juli beslutade länsstyrelsen att de skulle omhändertas eftersom de saknar ägare. Länsstyrelsen har förgäves försökt spåra en djurägare men utan resultat. Eftersom flertalet av djuren var omärkta går det inte att sälja dem eller använda dem i livsmedelsproduktionen. I stället måste de avlivas och förstöras.

Förhoppningen var att det skulle gå att fånga in djuren så att avlivningen kunde ske på annan plats. De jägare som fanns på plats i fredags försökte fånga in dem men misslyckades. I stället fick de skjutas på plats. Många har reagerat mot att till synes friska djur måste avlivas.
Länsveterinär Charlotte Kamaterou har också fått ta emot många mejl och samtal där privatpersoner ifrågasatt tillvägagångssättet.
– Det här rör sig om en djurägare som struntat i sina djur och låtit dem bli ohanterbara. Det omöjliggör att någon annan djurägare ska kunna ta över. Det gick inte ens att fånga in djuren, förklarar hon.
– Nötkreatur är ett livsmedelsproducerande djur där antingen köttet eller mjölken tillvaratas. Men ett djur med okänd bakgrund och smittstatus kan aldrig bli livsmedel.
Det blir dramatiskt när det slutar på detta sätt och det är mycket olyckligt. Eftersom djuren blivit ohanterbara var enda möjligheten att avliva dem på plats.

Många menar att djuren tillhör samma djurbesättning som omhändertogs förra året. De här nötkreaturen blev av någon anledning "över"och har fått fortsätta att gå i sin hage vid Fogdebacksvägen nära Havgårdssjön.
Privatpersoner har matat dem och därför var de i mycket bra kondition när de avlivades.
– När det blev kallt har folk huggit hål i isen för att djuren skulle få vatten. De gick ute hela vintern men klarade sig utmärkt, berättar en person som känner till omständigheterna. Nu i sommar har också flera av korna fött kalvar. En kalv föddes så sent som förra månaden.

Frågan är känslig och samtliga som Tidningen pratat med vill vara anonyma. Att ge djuren mat under mer än ett års tid måste också vara en kostnadskrävande insats. En uppgift gör gällande att det funnits mat till djuren på en gård och att personerna som hjälp till sett till att maten kommit ut till djuren.

En annan person som bor i närheten har sett traktorer i området men vet inte vem som utfodrat djuren.
– Det har jag inte forskat närmare i. Jag tycker att det är beklagligt att i alla fall de djur som var märkta inte kunde spåras. På länsstyrelsen pratar man om djuren som om de var helt vilda. Så var det inte alls.
Men att komma hit med två bilar och en traktor och försöka fånga in djuren tror jag inte var den bästa metoden.
– Djuren blev rädda. Man kanske skulle använt sig av en lina och en massa folk som förr i tiden.

Källa: skanskan.se

2 kommentarer:

  1. Återigen ljuger avlivnings-glada Länstyrelsen.
    Dom påstår att djuren saknade ägare och att dom förgäves försökt få tag i ägare.
    Länstyrelsen lyfter aldrig ett finger för att spåra ägare.

    SvaraRadera
  2. Kred till alla bönder som hjälpte korna och kalvarna. Fina människor som bryr sig om djur medan de pennförsedda bara jävlas. Skjuta ihjäl en tre-veckors kalv utan att skämmas. USCH! Inte undra på att föraktet och hatet stärks för varje dag som går mot dessa mördare.

    SvaraRadera