onsdag 25 augusti 2010

Kalvar skadade av rovdjur - eller knott?


10 juli 2010

Ägarna befarar rovdjursskada, men Länsstyrelsen tror att kalven blivit angripen av knott. Med stora sår och ständig blödning får nu kalven stå inne tillsvidare.

- Det var en röd kalv istället för en vit, som jag såg när jag var uppe för att titta till dem, säger Ola, ägare till kalven och 20 andra djur.

Vad som hänt kalven har varken Ola eller Länsstyrelsen något svar på. Att kontakta veterinär skulle vara olönsamt då det skulle kosta mer än vad kalven är värd, menar Ola.

- Att det blir stora sårskador av knott är inte speciellt vanligt. Om ett djur blir angripet av knott brukar det få allergiska reaktioner istället, säger destriktsveterinären Carina Söderlund.
Då sårskadorna är stora trodde Ola och hans fru att kalven blivit angripen eller att den hade rivit sig. Men Länsstyrelsen utesluter skador från varg, björn eller lodjur.
- Att djur blir angripna av knott händer, men det är inget som jag känner till som ett stort problem, vi har inte speciellt många fall där djur blivit angripna av knott, säger Carina Söderlund.

Vid midsommartid detta år hade kalven tillsammans med en annan kalv antydan till sår, men inte alls i samma utsträckning.

- Självklart känner jag en ökad risk för att ha djuren ute nu, fortsätter detta så får jag plocka in dem, säger Ola.

Ovissheten kvarstår om vad det är som drabbat Olas kalv.

- Vi får bara vänta och se om han blir bättre, han får vara inne någon vecka tills det har läkt, sedan kanske vi får bygga en mindre hage här precis utanför. Det bästa vore att kunna vara där och se när det händer, säger Ola.

Källa: nt.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar