onsdag 25 augusti 2010

Döda hästar redan anmälda för 10 år sedan.



Vanvården av de två nu döda hästarna i Hässleholm anmäldes för många år sedan till kommunens djurskyddsenhet. Då ska hästarna dock inte ha varit särskilt nära döden, enligt inspektionsprotokoll från kommunen.

– Det var tio år sedan jag gjorde den första anmälningen och de har inte gjort något åt saken. När hästarna har gått utomhus på somrarna har de sett ganska friska ut, men när de har stått inomhus så har de mått dåligt. De har stått i ett stall som är dåligt skött, säger en person som har följt hästarnas utveckling.

Miljöchefen Sven-Inge Svensson berättar att en av de första anmälningarna kom redan i mitten av 1990-talet. Efter de inspektionerna lades flera förlägganden om att djurägarna skulle ge hästarna mer foder och att sköta dem bättre.

Vi har haft 10-15 sådana här förelägganden av allvarliga karaktär av totalt kanske 700-800. Då vi hade hand om kontrollen så var hästarna inte särskilt utmärglade, då hade de främst problem med hovarna. De mådde inte så bra, säger Sven-inge Svensson.

I det senaste protokollet från 2008 finns ytterligare hård kritik mot djurägarna.
Där står det att de förläggs att omedelbart boka tid med en hovslagare för att verka sina två hästar. De ska också omedelbart se till att stängselstolpar som fallit eller sitter löst ska sättas på plats.

Hästarna måste dessutom ha tillgång på rent dricksvatten och grovfoder dagligen samt tillgång till en ligghall med skydd för väder och vind. Något som de uppenbarligen inte haft vid det senaste kommunbesöket.

I ärendet beskrivs också hur inspektörer gång på gång besökt gården utan att någon öppnat dörren. Ett tiotal besök gjordes samma månad där inspektörerna hela tiden såg samma problem. Ingenting hade åtgärdats.

Ännu en anmälan lämnades in till Länsstyrelsen, efter att de tagit över ansvaret för djurskydd den första januari år 2009. Djurskyddsinspektörer från länsstyrelsen ska ha besökt gården under hösten samma år för att kontrollera hästarnas skick.

Det råder dock delande meningar om hur de två hästarna mådde. Privatpersoner som passerat förbi då hästarna befann sig i hagen har reagerat på att hästarna mådde dåligt. Flera anmälningar har därför skickats in till länsstyrelsen.
Djurskyddsenheten berättar att hästarna inte var i så dåligt skick att de var tvungna att omhändertas.

Efter länsstyrelsens inspektion togs djuren in i stallet och sedan dess är det få personer förutom ägarna som vet hur hästarna har mått. En sista anmälan gjordes nu i mars. Djurvänner kritiserar nu länsstyrelsen för att inte ha agerat tidigare.

"Att personerna som ägde hästarna skulle klara av att mata, vattna och mocka till dom är och var uteslutet", skriver en privatperson till de ansvariga efter att hästarna upptäckts vara döda. Personen är upprörd över att myndigheterna inte haft genomfört tillräckliga kontroller i brist på resurser.

"Vi skryter om att vi har de bästa djurskyddslagarna i Europa och världen. Men vad gör det när hästar får stå och svälta/törsta ihjäl i ett stall", fortsätter brevet.
Nu har hästarna hittats döda och ärendet är därför överlämnat till polis som ska utreda ifall det har skett ett brott mot djurskyddslagen. Brottet är rubricerat som djurplågeri och en förundersökning har inletts.

Det är ännu inte klarlagt hur länge hästarna har legat döda i stallet eller vad orsaken är till att de har dött. En obduktion kommer att genomföras för att utreda dessa frågor.
– Vi var på plats igår och kunde då konstatera att hästarna var döda. Nu är de skickade till veterinär som ska genomföra en obduktion, berättar kriminalkommissarien Agneta Nyström.

Källa: nsk.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar