måndag 18 oktober 2010

Oanmäld inspektion: dött föl i stallet

När djurskyddskontrollanten från länsstyrelsen den 19 augusti i år kom för att göra en oanmäld inspektion hos hästägaren i Njurunda möttes hon av ett dött föl. Till sitt försvar sa då hästägaren att fölet hade matats med flaska endast ett par timmar innan inspektionen. Enligt djurskötaren hade också fölet behandlats för lunginflammation och det hade också tagits prov för fölsjuka. Djuret hade också varit hos veterinär några dagar tidigare. Länsstyrelsen konstaterade inte någon brist gällande fölet, men man befarar ändå att fölet blev utsatt för onödigt lidande.

I stallet fanns det vid inspektionstillfället ytterligare fyra hästar. De stod i boxar som hade dåligt med spån och betonggolvet var synligt i vissa av spiltorna. Anledningen till att några av hästarna stod inne var att de, enligt hästägaren, rymde från hagen. I skogshagen stod det också flera hästar och alla saknade de bete. En av hästarna i hagen hade eksem och flera av djuren hade långa hovar, något som skulle åtgärdas samma dag, menade djurhållaren.

Nu har länsstyrelsen beslutat att ålägga djurhållaren att åtgärda bristerna med boxarna omedelbart. Samtliga hästar ska också kunna röra sig fritt i hagen dagligen. Den oanmälda kontrollen utfördes efter det att länsstyrelsen fått in en anmälan om att hästarna for illa. Dessutom var det en uppföljning av en tidigare kontroll som man utfört hos hästägaren i Njurunda.

Källa: st.nu

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar