måndag 18 oktober 2010

5 hundar ska enligt länsstyrelse stanna kvar i vanvårdshem


En hundägare i Helsingborg, som har tänkt bygga upp en kennel, fått ett föreläggande att göra sig av med de flesta av sina elva hundar. Flera gånger har länsstyrelsen konstaterat att hon vanvårdar dem. Hon klarar helt enkelt inte av att sköta dem, enligt djurskyddsinspektörerna. Trots upprepade anmälan och inspektioner där det konstaterades allvarliga brister i djurhållningen får kvinnan ha kvar fem hundar.

Skaffar hon fler kommer det att kosta henne 5 000 kronor i vite per hund. Kvinnan måste också följa elva krav som färskt vatten att dricka, rasta hundarna minst var sjätte timme, samt ge dem en ren och torr liggplats. Gör hon inte allt detta kan det bli aktuellt med fler viten eller tvångsomhändertagande av djuren.

Historien började redan i januari 2009. Länsstyrelsen omhändertog då sex sankt bernardshundar hemma hos kvinnan. De var då utsatta för allvarligt lidande, bedömde myndigheten.

De lämnades ensamma flera dagar i sträck utan mat och vatten. Fem hundar var utestängda, utan möjlighet att komma in och en var instängd i huset. Både utomhus och inomhus låg stora mängder avföring.

Kvinnan hävdade att bristerna inte var hennes fel. Hon hade anlitat hundvakter och det var de som inte hade skött sitt jobb. Dessutom planerade hon att flytta och förvara hundarna bättre på sin nya adress.

Länsstyrelsen köpte den förklaringen och gav tillbaka hundarna till kvinnan. Något som de rimligtvis bör ångra i dag.

I januari i år fick länsstyrelsen in en ny anmälan gällande hennes hundhållning på den nya adressen. En inspektion konstaterade stora brister. Rastgårdarna var för små, djuren hade inte tillräckligt skydd mot vind och regn och återigen låg avföring överallt.

I februari gjorde länsstyrelsen en ny kontroll. Av någon anledning talade djurskyddsinspektörerna om för kvinnan i förväg att de skulle göra den inspektionen. Förhållandena hemma hos kvinnan var nu betydligt bättre, men inte tillräckligt bra. Länsstyrelsen kom därför tillbaka i mars. Då kvarstod en hel del brister.

Först i augusti gjordes ett nytt besök hos kvinnan. Då fanns elva hundar på gården. Hundarnas livsmiljö var nu allvarligt försämrad i förhållande till hur det var i februari-mars. Bland annat var dricksvattnet otjänligt. En dräktig tik inomhus saknade vatten helt.

I föreläggandet konstaterar länsstyrelsen att bristerna är "omfattande, allvarliga och dessutom långvariga". Kvinnan "saknar förmåga" att ta hand om så många hundar eller att driva en kennel. Att föda upp valpar kräver mycket av en djurägare, menar myndigheten. Klarar man inte av att sköta vuxna hundar är man olämplig att föda upp valpar.

Källa: hd.se


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar