tisdag 19 oktober 2010

Par som både har djurförbud sedan tidigare driver lantbruk med länsstyrelsens kännedom

De 60 fåren och den getabocken var magra och sjuka. Deras ströbädd var inte åtgärdad sedan i fjol. På tisdagsmorgonen omhändertogs de därför omedelbart av länsstyrelsen Dalarnas djurskyddshandläggare med anledning av brott mot djurskyddslagen. Samtidigt har nu djurägarna förbjudits att alls hålla höns.

Kvar på gården som ligger i Avesta kommun, lever dock både nötkreatur och hästar, hundar och katter. Några av nötkreaturen var sjuka vid tisdagens besök.
- Paret som driver gården i Avesta har fortfarande 40 nötkor och 8 hästar. De har klara besked om att dessa djur måste omhändertas på bästa sätt, säger djurskyddshandläggare Maj Ardesjö.

Det mest akuta gällde dock fåren. Flera av dem fick föras till slakt och avlivning, efter tisdagsmorgonens ingripande. De får som bedömdes vara i bättre skick omhändertogs och flyttades till en gård i en annan kommun.

En tacka hittades utanför byggnaden. Hon hade varken hull eler muskler.FOTO: LÄNSSTYRELSEN

Vid kontrollen hittades flera allvarliga brister. Bara ett av de 60 fåren bedömdes exempelvis ha normalt hull. Fåren var i övrigt mycket magra, oklippta och hade inget foder. Ett av lammen hade fastnat i ett staket. Även en getabock som fanns på gården och som haltade, omhändertogs.Många av djurens klövar var också förväxta.

- Djurägarna har inte gjort rent för fåren sedan förra vintern, berättar Maj Ardesjö som fanns på plats på tisdagen när fåren forslades bort.

Egentligen uppmärksammades dock bristerna tidigare den här månaden när gården besöktes för en kontroll av höns.
- Alla äggproducenter skulle då besökas. Den här gården har 2700 höns. Men det hus där hönsen vistats är inte godkänt för djurhållning.
- Ägarna har fått en månad på sig att avveckla hönsen, eftersom det inte finns någon annan byggnad på gården där hönsen kan vistas. Efter första november får inte ägarna använda byggnaden där hönsen vistas just nu. I huset visade sig inredningen och golvet vara trasigt. Belysningen var undermålig, utgödslingen har inte fungerat och många av hönsen var smutsiga.
Trots att paret lovat åtgärda bristerna, var det inte gjort när länsstyrelsen djurskyddshandläggare kom på tisdagen.

När det gäller de övriga djuren har nu paret till första november på sig att kontrollera och åtgärda nötkreaturens klövar. Sjukboxar ska ställas iordning för sjuka eller skadade djur. Ligghallar ska tillhandahållas för djur som går ute och stallarna ska rengöras noggrant.

Totalt handlar ärendet om flera förelägganden och förbud som nu drabbar paret. Men det är inte första gången. Mannen som bott på gården i ett par års tid, har haft djurförbud tidigare och har också tidigare dömts för djurplågeri. Kvinnan har fortfarande djurförbud på nöt.

Källa: dalademokraten.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar