torsdag 28 oktober 2010

42 får avlivas efter vanvård



De får som omhändertogs hos en djurägare i Ljusdals kommun för drygt två veckor sedan kommer att avlivas. Tre djur avlivades omedelbart och ytterligare fyra i helgen då deras tillstånd försämrats.

Det var ett efter ett tips om att det fanns ett dött får i hagen hemma hos en djurägare i Ljusdals kommun som två djurskyddshandläggare från länsstyrelsen gjorde en oanmäld kontroll.

Vid kontrollen upptäcktes flera brister i djurhållningen på gården. Djuren var kraftigt avmagrade, med dåligt skötta klövar och de fanns i en hage full med saker fåren kunde skada sig på. Tre djur avlivades omedelbart, 39 omhändertogs.

Den 20 oktober fattade länsstyrelsen beslut om att djuren skulle avlivas om de inte kunde säljas eller på annat sätt få nya hem inom en vecka. Det beslutet överklagades dock av ägaren och några timmar innan djuren på måndagen skulle skickas till slakt frystes ärendet i väntan på avgörande av förvaltningsrätten. Det kom under onsdagseftermiddagen. Förvaltningsrätten valde att gå på länsstyrelsens linje och fåren kommer därför att skickas till slakt så snart det är möjligt.

En polisanmälan om djurplågeri har gjorts mot djurägaren och länsstyrelsen ska utreda om han ska beläggas med djurförbud.

Källa: helahalsingland.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar