torsdag 28 oktober 2010

Katter jagas på grund av misstanke på loppor, Felix överlever genom ren tur

Full panik i Docksta, uppåt Kramfors till - där har Länsstyrelsen startat en helt sanslös kattjakt på grund av LOPPOR!!! Kattloppor har tidigare inte funnits på denna "breddgrad" och nu när kanske någon sydligare katt som varit där på semester och spridit sådana loppor (Är teorin...) beslutar Länsstyrelsen om jakt och avlivning av 6-7 förvildade katter som sägs befinna sig kring skolan på orten.

Hur går då detta till? Jo, enligt tidningen Allehanda är det "En privatperson som påstår att det finns många vildkatter och att de i sin tur sprider loppor till tamkatter i området. Denne har sedan fått länsstyrelsen att fatta beslut om att det ska genomföras en sanering av katter med hjälp av fällor." På så lösa grunder dras alltså en kattjakt i gång! Därefter meddelas allmänheten på det vanskliga sättet av diffust angivna undertecknare att ett enkelt A4-blad (Som drunknar bland annonser och annat krafs) sätts upp på anslagstavlan inne hos ICA samt på bensinmacken! Hur man inbillar sig att detta ska vara god informationssed det övergår mitt lilla kattförstånd!

Felix, 11 år, överlevde kattjakten i Docksta genom ren tur. Jägaren som anlitats kände igen katten och överlämnade den till ägarens släkting. Fotograf: privat

Därnäst får polisen uppdraget om avskjutningen av Länsstyrelsen och de delegerar det till en kattjägare. När denne fångat en katt i sin fälla som han känner igen som en släktings katt och skjutsar hem katten - vilket räddar 11-årige katten Felix ovan från att bli skjuten! - uppdagas den egendomliga hanteringen och når press och även rapporteras i ett TV-inslag. Man kan ju undra vilken kompetens denna kattjägare har i fråga om att avgöra vilka katter som är vilda eller bara vettskrämda tamkatter - eller ha möjlighet att kontrollera en eventuell chipmärkning!

Dels är man ganska fel ute om hur svårbotad loppan är, dels uttalar sig Länsstyrelsens representant helt felaktigt ifråga om allmänhetens skyldighet att ha sina katter "under uppsikt"... Än värre blir det när tv-reportern intervjuar personal på den utpekade skolan som med uppenbar förvåning förklarar "Vi har inte sett några katter och vi har inte uttalat oss i den här frågan!" - de har inte ens haft ett problem!!!


Med fokus på de anonyma undertecknade "Katt och hundägarna runt skolan" kan man ju undra om detta är ännu en Länsstyrelses huvudlösa marionettdockesprattel i händerna på en enskild persons katt-vendetta, helt utan grund?

Kattlopporna kommer tyvärr att leva vidare oavsett om en eller annan loppig katt skjuts, så tandlös och meningslös är den åtgärden, och nog kunde väl någon kattorganisation ha givits möjligheten att fånga in de förvildade katterna istället?

Med tårar i ögonen höjer jag tassen och säger: Vet hut, Länsstyrelser! Ert arbete borde vara skyddande, i 100 % preventivt och hjälpande för de djur ni är satta att värna om! Det borde grunda sig i stöd och samarbete att rädda de utsatta djuren, vare sig det är dyrbara avelskor eller hemlösa katter. Varje djur är en individ vars liv ska vara lika helgat och värt att få fortsättas - inte avlivas!

Källa: Wikipedia, Metrobloggens mästerkatt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar