lördag 23 oktober 2010

Häst avlivad efter långvårig vanvård, nötkreatur omhändertas.

Vid distriktsveterinärens inspektion den 22 april i år blev en häst avlivad omgående. Hästen förflyttade sig bara motvilligt och vingligt. När höger bakhov försiktigt lyftes för noggrannare undersökning föll den omkull och blev liggande. Hästen var mycket svag och hade utsatts för stort lidande. Den var 32 år och enligt veterinärens bedömning skulle åtgärder vidtagits för flera månader sen.

Hästens dåliga kondition påtalades redan vid en inspektion åtta månader tidigare. Då uppgav ägaren att den var 27 år. Han skulle utfodra med lusern och se om den tog sig i hull.

Vid inspektionen den 22 april noterades att nötkreaturen var kraftigt eftersatta ifråga om utfodring och hygien. Kalvar var minst 3-4 månader efter i utvecklingen. Samtliga nötkreatur var kraftigt nedsmutsade. Distriktsveterinären anser att nötkreaturen utsatts för ett långvarigt lidande genom att de inte fått tillräckligt med foder vilket fått till följd att de har magrat av.
Dagen efter beslöt länsstyrelsen att omhänderta nötkreaturen omgående och det verkställdes av polismyndigheten.

Länsstyrelsen hade tidigare hotat med att ta djuren och förbjuda honom att skaffa nya. Han hade också fått föreläggande som inte följts.

Vid två av sju kontroller hade djuren foder. Det var föranmälda kontroller.

Källa: sydostran.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar