tisdag 26 oktober 2010

Kalvar hittats ihjälfrusna

Bilder: länsstyrelsen

När länsstyrelsen i Luleå gjorde en oanmäld kontroll i våras, i samband med en så kallad CDB-kontroll som syftar till att kontrollera att djuren i besättningen är korrekt märkta, fann man två ihjälfrusna kalvar. Länsstyrelsens kontrollanter fann de två döda kalvarna i en ligghall, där gårdens kor kan söka skydd om det är dåligt väder.

Länsstyrelsens personal noterade också att det inte fanns något strö för djuren att ligga på i ligghallen. Marken var frusen och täckt med frusen gödsel.

När länsstyrelsens djurskyddshandläggare kom till gården på eftermiddagen samma dag hade lantbrukaren lagt ut halm i ligghallen. Lantbrukaren sade till sitt försvar att hans traktor varit på reparation i två veckor och att han därför inte kunnat lägga ut något strö till djuren. Han uppgav att kalvarna troligtvis hade frusit ihjäl.

Länsstyrelsen har gjort en anmälan om misstänkt brott mot djurskyddslagen till åklagarkammaren. Länsstyrelsen anser att lantbrukaren inte har gett sina kalvar tillräckligt med foder och inte sett till dem och skött om dem på det sätt han borde ha gjort.

Förutom de två ihjälfrusna kalvarna har länsstyrelsen fått in uppgifter från veterinär att lantbrukaren låtit transportera tre högdräktiga djur; två kor och en kviga till slakt. Det är inte tillåtet att transportera högdräktiga djur.

Källa: kuriren.nu


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar