torsdag 28 oktober 2010

Kvinna dömd för djurplågeri får djurförbud upphävt

Artikel från 2006, Sundsvalls Tidning

2008 dömdes den 48-åriga kvinnan för djurplågeri. Länsstyrelsen belade henne med djurförbud. Nu upphäver Förvaltningsdomstolen förbudet.


I november 2006 gjorde myndigheterna en inspektion hemma hos kvinna som då bodde i Stödeområdet. Den syn som möttes fick erfarna veterinärer att blekna.

Inne i ett hus sprang drygt 20 katter omkring i sin egen avföring. Många mycket magra och fem kattskelett hittades. Myndighetspersonerna som var där uteslöt inte att det rörde sig om kattkannibalism.

Kvinnan överklagade länsstyrelsens beslut om djurförbud till länsstyrelsen. Den 15 juli 2009 tog myndigheten beslutet att inte häva djurförbudet med undantag för en häst, trots att även detta djurslag var inblandat i vanvårdsärendet. Det beslutet överklagades vidare till Länsrätten som numera heter Förvaltningsdomstolen.

Kvinnan bor nu hos en kompis längre norrut i Sverige och säger att om förbudet hävs ska hon först skaffa sig en egen bostad innan hon skaffar djur.

I sin överklagan till domstolen skriver kvinnan att hon sökte hjälp för att få katterna avlivade. En jägare skulle komma och skjuta katterna, vilket hon motsatte sig. Istället ansåg kvinnan att katterna borde få lugnande medel och sedan avlivas. Men det hade hon inte råd med.

Förvaltningsrätten går mot länsstyrelsen och upphäver djurförbudet. Domstolen stödjer sig på en dom från Regeringsrätten och konstaterar att det gått fyra år sedan händelsen i Stöde.

Domstolen menar vidare att det var en engångsföreteelse och stödjer sig på vittnesuppgifter av kvinnans bekanta.

Källa: st.nu

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar