onsdag 27 oktober 2010

Klubbat ihjäl 40 000 kaniner


Kaninavelsföreningens ordförande Gösta Johnsson är kritisk mot de lagliga slaktmetoder som finns, och praktiserar därför inte dem. Han menar att klubbning är den bästa metoden, rapporterar SVT Rapport.

I Sverige finns fem godkända kaninslakterier och vi äter allt mer kanin i Sverige, erfar SVT Rapport. En av slakterierna drivs av Gösta Johnsson som är kritisk mot de lagliga slaktmetoderna och vill väcka debatten.

När kaniner avlivas ska man använda en fjäderbelastad slaktmask, en bultpistol. Man spänner upp den, sätter den för kaninens panna och trycker av. Men det är enligt Gösta Johnsson svårt att träffa kaninens hjärna om djuret är nervöst och rycker till.

Han förespråker i stället att använda en specialtillverkad klubba och slå kaninerna i huvudet. Men den metoden är förbjuden vid kommersiell slakt, och endast tillåten vid husbehovsslakt.

Gösta Johnsson har redan dömts till böter 2005 för den olagliga slakten, men han fortsätter att förespråka klubbning. Hellre det än att missa med bultpistolen, enligt Johnsson.
- Just det där med at slå ett djur i huvudet är väldigt negativt i Sverige. Då anser man att det inte är bra. Men det är den absolut säkraste och bästa metoden, som man har använt i säkert hundra år i Sverige, säger Gösta Johnsson till SVT.

Han har anmälts till länsstyrelsen av Jordbruksverket för sina metoder.

Källa: atl.nu

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar