onsdag 2 mars 2011

Allvarliga brister känd sedan 2004, får återigen ett föreläggande

Fäbodbrukaren har i många år kritiserats för sin djurhållning och sedan 2004 varit förelagd att ge djuren mer grovfoder, ordna tillräckligt stor ligghall och torra rena liggplatser.

Vid kontrollen upptäcktes tre uppbundna getter med för korta bindslen, som tvingat djuren att huka med framdelen och orsakat skavskador i nacken.

Ett av djuren var magert med kraftigt förvuxna klövar och felställning i framklövarna. Troligtvis orsakat av utebliven klövvård och den onaturliga kroppsställningen.

Ett annat djur hade mer än en centimeter förvuxen hornvägg invikt under klövarna. Även övriga 10 getter hade eftersatt klövvård och tre nyfödda killingar trängdes i en alltför trång box.

Även bland kor och får, som gick ute, fanns djur som enligt veterinärrapporten var för magra. Båda djurslagen utfodrades med isiga hårt sammanpressade ensilagebalar, med både nät och plast kvar på större delen av balarna.

För 11 ungdjur och en mjölkko, var en svåråtkomlig djupt nersänkt källa, med centimetertunn vattenyta ovanför dyn, enda vattenkällan.

En av korna, som enligt fäbodbrukaren var en smitare, bar en meterlång kedja fäst på bindslet. Allt för att ge en kraftigare stöt, om hon gick mot stängslet, trots att det är i lag förbjudet.

Sex ungdjur av nöt stod uppbundna mot en vägg, med bindslen placerade så att de inte kunde resa och lägga sig på ett naturligt sätt.

I kostallet, med fyra uppbundna mjölkande kor, fanns en mycket liten till växten med dåligt hull och gödselpansar på låret. Tre av korna hade hårlös, skavd, förtjockad hud på framknäna efter att ha vingats ligga på ren betong med ytterst lite strö.

Inga djur inne i ladugården hade tillgång till foder, och två omärkta kalvar saknade grovfoder.

Även utegångsdjuren saknade torra rena liggplatser med strö som skydd mot markkylan. Ytan i ligghallarna bestod vid kontrollen mest av ojämn frusen gödsel med ytterst lite spån. Sammanlagt fanns vid tillfället, 33 nötkreatur, 15 getter/killingar och 12 får på stället.

Fäbodbrukaren föreläggs nu i 12 punkter att omedelbart åtgärda bristerna. Annars riskerar han den här gången att djuren omhändertas.

Fäbodbrukaren har sedan flera år tillbaka djurbegränsning med tillåtelse att ha högst 30 nötkreatur och 11 getter. Oavsett om han följer det nu aktuella föreläggandet eller inte kommer länsstyrelsen att pröva frågan om totalt djurförbud.

Källa: dt.se

1 kommentar:

  1. Ett halvdussin intyg från externa veterinärer, Svenskt sigill, LRF-tjänstemän väger lätt mot en länsstyrelsetjänsteman. Men förvaltningsrätten förstod att det inte kunde anses orsaka lidande eller vara vanvård.
    Däremot dömdes han ha överskridit en djurantalsbegränsning som tjänstemännen ansåg vara väsentlig för djurskyddet till djurförbud för lantbrukets djur.

    Om djurskyddet skall åtnjuta förtroende hos allmänheten så får inte tjänstemän lämnas med sådana maktbefogenheter som de inte kan ställas till ansvar för.

    Tjänstemannasanktioner ger värre straff än vad domstolarna kan utkräva även vid bevisat djurplågeri! Men ingen saklig prövning av bedömningarna.

    Åke

    SvaraRadera