fredag 25 mars 2011

Fågelfondens pengar gick till kommunanställdas löner

Den här knölsvanen har tagit ordentligt med stryk under vintern. Men tack vare djurvänner
kommer den att klara sig. Ett tiotal svanar har dukat under i vinter.

Foto: Mattias Mattisson


Dag efter dag har de sett hur sjöfåglar dukat under på isarna i den stränga kylan. Svaga fåglar som sökt sig upp på land och blivit överkörda. Av ett tjugotal svanar dukade hälften under i kylan.

Det var i februari, när vintern åter slog till med full kraft, som kommunen slutade lägga ut mat.
När fågelvänner ringt kommunen har de fått beskedet att fondpengarna är slut. Det har funnits mat men kommunarbetarna har fått order om att inte köra ut den. Fågelvännerna bad att själva få hämta maten men det gick inte.

Pengar kvar
Då måste vi anställa dig, svarade kommunchefer de talade med.
Men det stämmer inte att pengarna var slut. Det finns drygt 180 000 kronor kvar i fågelfonden av förra årets avkastning.
Inte minst upprör det fågelvännerna när det står klart att, av den halva miljonen i avkastning i Ingeborg Lindahls fågelfond, har drygt 400 000 gått till kommunanställdas löner och bara lite drygt 90 000 kronor till fågelmat för 2010.

Frivilliga vill hjälpa
– Jag tror inte att Ingeborg Lindahl hade tänkt sig att pengarna skulle gå till löner, säger fågelvännen Ulf Sjögren som Sydöstran träffar vid Brohålan på Pantarholmen.
– Vilka kommunanställda har så mycket betalt? Och hur kan 80 procent av fågelfondens pengar, som ska gå till fågelmat, gå till löner för kommunanställda?
Fågelvännerna förstår inte varför kommunen måste anställa folk för att mata fåglarna.
– Det finns säkert många frivilliga som vill hjälpa till att utfodra djuren, säger Ulf Sjögren.

Själv betalar han in 100 kronor i månaden på ett bankgiro till kommunen för fågelmat. Men det tänker han sluta med. Han har ingen lust att betala kommunanställdas löner.


Sydostran.se

4 kommentarer:

  1. Är detta san??? Då måste man få upp denna diskussionen i Media,det här är allvarligt! Ska vi inte kunna lita på att pengarna går dit vi skänker dom,vad ska vi då lita på ? Snyft.... Gittan

    SvaraRadera
  2. Snacka om blodspengar!
    Att folk som bryr sig riktigt inte får hjälpa dessa djur utan istället ska de svälta ihjäl är ju helt absurt!
    Det säger en hel del om den kommunala mentaliteten i detta land där folk som bryr sig och vill göra skillnad och hjälpa andra betraktas som de är dumma i huvudet. Istället ska folk/personal inom kommunen som inte alls bryr sig avlönas för såna här jobb och då de inga pengar finns kvar till deras s.k löner får djuren heller ingen hjälp.
    Kommunen borde på ren svenska skämmas skiten ur sig. Grönköping rakt av!
    /Efvalena

    SvaraRadera
  3. Man mår illa av all denna girighet på bekostnad av behövande djur. Ska man hjälpa får man nog göra det själv och inte lita på att andra ska göra det, för de tänker först på att roffa åt sig själva.

    SvaraRadera