fredag 25 mars 2011

Fortfarande stora brister efter tidigare föreläggande av kommun

Efter en anmälan till polisen genomförde Länsstyrelsen en djurskyddskontroll på gården i Nordanstig. Tolv kaniner fanns på gården, burarna saknade hyllor för kaninerna att vara under och över. Kaninerna hade inte tillgång till gnagmaterial som de kan sysselsätta sig med. En kanin hittades död i en bur.

På fastigheten fanns det vid inspektionen två uteboxar och tre spånströdda boxar inne i en byggnad. Totalt fanns det 15 hästar vid inspektionen, men bara fem boxar vilket enligt länsstyrelsen inte är acceptabelt. Enligt dem ska alla hästar kunna vistas inomhus om det krävs under den kalla årstiden. Vindskydden i hagarna bedömdes vara för små sett till antalet hästar. En del av hästhagarna saknade vindskydd. Andra skydd bedömdes inte vara täta och saknade strö. Flera av hästarna hade eftersatt hovvård. En av djurägarna uppgav för djurskyddshandläggaren att hon anser att hästarna inte använder vindskydd, hästarna använder de endast till att bita och klia sig på. Hennes bedömning var att täcken ger hästarna skydd för väder och vind.

Två hundar fanns på gården, en av dem bedömdes vara väldigt tunn och hade eftersatt klovård. I bostadshuset hittade inspektörerna flera burfåglar. De hade vatten och foder i burarna, dock var burarna för små enligt gällande lagstiftning. Två av fåglarna var fjäderplockade. Enligt djurägaren hade de alltid sett ut så. Flera katter fanns på gården och hölls i en närliggande byggnad till bostadshuset. Majoriteten av katterna bedömdes vara under normal hull eller magra. Djurhållaren höll vid inspektionen med om att hunden var lite väl tunn och att klorna behövde klippas. Hon var också medveten om att fågelburarna är för små.

Länsstyrelsen har gett föreläggande till djurhållarna. Bland annat skulle djuren genast undersökas av veterinär, främst hundarna och katterna. Även en hovslagare skulle tillkallas för att se över hästarnas hovar. Bristernas som påpekades vid inspektionen ska vara åtgärdade senast den 31 mars.

Ett föreläggande bedömdes vara nödvändigt på grund av bristernas omfattning och allvar. Djurhållarna har tidigare fått föreläggande från en kommun i södra Sverige. Uppföljande kontroller kommer att göras av länsstyrelsen och om inte bristerna åtgärdas kan det bli aktuellt för länsstyrelsen att pröva frågan om omhändertagande av djur och förbud att ha hand om djur.

helahalsingland.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar