onsdag 9 mars 2011

Döda får, kaniner och tuppar hittade, katter lämnas kvar



Det var en fruktansvärd syn som mötte polis och inspektörer från länsstyrelsen när de efter ett tips gjorde inspektion hos en djurägare på en ort strax utanför Olofström.

– Vi hittade döda får, kaniner och tuppar både inomhus i stallar och utomhus säger Maya Solvik, djurskyddshandläggare på länsstyrelsen.

Det var efter en anmälan från en närboende som Maya Solvik och en kollega till henne gjorde en inspektion hos djur-ägaren och det var en hemsk syn som mötte dem. I en hage låg sex döda får, fem av dem hade fått halsarna avskurna och magarna var uppskurna och tömda på inälvor. Ytterligare ett får hittades i en källare
– Enligt djurägaren så är det någon obehörig som varit inne och gjort det, men vi har anledning att betvivla den uppgiften eftersom vi hittade kvarlevor också inne i huset.
Förutom alla döda får så hittade man också ett 40-tal kaniner och tuppar som inte dött en naturlig död.

Det är i alla fall vad djurinspektörerna tror.
– Vi misstänker att kaninerna och tupparna inte dött en naturlig död. Och djurägaren menade att kaninerna dött av kaninpest, inte att de var avlivade, säger Maya Solvik, som under gårdagen upprättade det beslut som kommer att leda till att djurägaren får djurförbud och riskerar dessutom åtal för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen.
– En prövning av djurförbud görs alltid i samband med ett omhändertagande och en polisanmälan mot djurägaren gjordes igår.

Fyra katter och en kanin var fortfarande vid liv och det är oklart om dessa kommer att omhändertas.
– Kaninen tog polisen hand om och körde till deras uppsamlingsplats. När det gäller katterna så har vi inte tagit något beslut om dem ännu, säger Maya Solvik avslutningsvis.
Något förhör med djur-ägaren har enligt polisen inte hållits ännu.
– Vi avvaktar tills vi fått alla handlingar från länsstyrelsen, säger Håkan Landgren, förundersökningsledare hos Blekinge-polisen.

Källa: sydostran.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar