fredag 25 mars 2011

Djurförbud efter 20 års vanvård

I över tjugo år har djurskyddsmyndigheterna haft ögonen på lantbrukarfamiljen utanför Lund. Det har handlat om grovt vanvårdade nötdjur, fallfärdiga stall och allmän misär.

Vid tre tillfällen - 1995, 1997 och 2001 - har olika familjmedlemmar förbjudits att ha hand om djur på grund av vanvård. 2001 övertog Lundabon djurbeståndet.

Men i praktiken är det en av familjemedlemmarna som fortsatt att driva verksamheten. Till myndigheterna har Lundabon uppgett att släktingen "är så duktig med djur".

Men när länsstyrelsen åter inspekterade gården i maj 2009 fann man avmagrade djur, eftersatt renhållning och oacceptabla djurutrymmen. Bland annat var ströbädden så hög att ungdjur inte kunde gå upprätta utan att slå huvudet i stalltaket.

När Länsstyrelsen gjorde ett uppföljningsbesök i december samma år var situationen för djuren om möjligt ännu värre. Flera kalvar visade symptom på sjukdom och dagen efter omhändertogs 34 av 256 kor.

Då varnades Lundabon om att hon riskerade djurförbud och när Länsstyrelsen gjorde ännu ett kontrollbesök på gården i slutet av november 2010 konstaterade man att samtliga brister kvartstod. Flera djur var i så dåligt skick att de avlivades på plats av länsveterinären.

I december 2010 förelades Lundabon att åtgärda bristerna. Eftersom det inte skett beläggs djurägaren nu med djurförbud. Senast den 31 mars ska de flesta djur vara borta från gården. Anstånd för specifika djur, som dräktiga kvigor som inte får transporteras, har dock beviljats till första juni.

Under tiden ska Länsstyrelsen ha fortsatt uppsikt över gårdens verksamhet. Bland annat ha koll på att djuren inte överlåts till andra familjemedlemmar.

Källa: sydsvenskan.se

2 kommentarer:

  1. Fruktansvärt att det inte händer något i ett tidigare stadium. Djuren lider pga att myndigheterna ej ingriper och lagarna gör så att dessa fruktansvärt ansvarslösa människor får fortsätta plåga djuren...

    SvaraRadera
  2. Hemskt att dom inte förbjuder dom att ha djur redan första ggn dom kommer dit och kollar och ser att dom har vanvårdat dom stackars djuren.
    Men tur att det blev förbud sen iallafall!

    SvaraRadera