måndag 28 februari 2011

Ägaren med svår sjuk hund anmäls av länsstyrelsen inte till polisen

Länsstyrelsen i Jönköping hade fått in en anmälan och besökte mannen i hans bostad den 17 februari på en mindre ort i Jönköping län.

De övertalade honom att ta hunden till djursjukhuset i Växjö eftersom den var i ett mycket dåligt skick.
– Vi bar ut den i en filt till en taxi, berättar Hanna Lagerström.
Enligt inspektörerna hade mannen svårt att själv förstå situationen och de valde den här lösningen i stället för ett omedelbart omhändertagande.
– Det är alltid bättre om djurägaren själv inser vad som är bäst för djuret.

När mannen kom till djursjukhuset blev det tal om avlivning.
Då stack han därifrån och polisen fick larmades om att han släpade hunden efter sig i ett rep eftersom den inte kunde gå själv.
Polisen beslutade att hunden skulle omhändertas och den avlivades senare.

Hundägaren har inte polisanmälts för djurplågeri. Vare sig länsstyrelsen i Jönköping och Kronoberg anser att det är befogat.
– För vår del är det här avslutat. Han gjorde ju som vi sa. Det som hände sedan hände i Växjö, säger Hanna Lagerström.

Länsveterinären Fredrik Holm på Länsstyrelsen i Kronoberg:
– Jag kommer inte att gå vidare med det. Hunden avlivades, även om det dröjde någon timma eftersom han lämnade djursjukhuset.

Hundägaren anser att det var fel att avliva hunden.
– Det ville jag inte, säger han.
Varför han släpade hunden i ett rep efter sig har inte gått att få något svar på.

Källa: smp.se

Kommentar från DjurArken:

Enligt djurskyddslagen skall den myndighet som utövar offentlig kontroll verka för att överträdelser av lagen, av de föreskrifter eller beslut som har meddelats med stöd av lagen eller av de EG-bestämmelser som kompletteras av lagen, beivras. Det betyder att länsstyrelsen inte har en möjlighet, utan en skyldighet att anmäla överträdelser till polismyndigheten.

Enligt Jordbruksverkets dokument "Vägledning för kontrollmyndigheter m.fl., Handläggning av djurskyddsärenden" ska frågan om det inträffade skett uppsåtligen (med vilje) eller av oaktsamhet inte bedömas av kontrollmyndigheten. Det är en uppgift för rättsväsendet. Däremot skall eventuella bevis om det subjektiva rekvisitet sparas och överlämnas till åklagaren tillsammans med övrig underlag i ärendet, t ex veterinärjournaler.


2 kommentarer:

  1. Förslag!

    Ange ärendenummer till de fall ni tar upp så att fler får en chans att läsa in sig och ev engagera sig i bristerna hos dessa myndigheter.

    SvaraRadera
  2. Hej Björn!

    De fall vi tar upp här är fall som har publicerats i tidningar. Vi har tyvärr ingen tid att begära ärendenumren i varje ärende.

    Däremot kan den som vill veta mer begära handlingarna hos beträffande länsstyrelse. Dessa är offentliga och alla har rätt att få ut kopior av dessa.

    SvaraRadera