lördag 12 februari 2011

Misär i Kramfors redan känd sedan 1997

Att det fanns problem med djurhållningen på gården i Höga kusten där 34 djur hittats döda borde inte ha varit någon överraskning. Redan 1997 förekommer djurägaren i handlingarna.

Då handlade handlingarna från djurskyddsinspektioner om svår vanvård av hundar som matats med självdöda djur. I ärendet med de misskötta hundarna begärde miljökontoret också polishandräckning inför sin inspektion.

En veterinärrapport från 1998 är en ruggig läsning. Där kan man läsa om hur hundarna på nytt far illa. Dessutom om hur inspektörer och polis upptäckte kadaver på flera håll vid gården.

Den veterinär som tillkallades radade upp 15 punkter som absolut måste åtgärdas.

Formellt avslutades detta ärende en tid senare i diariet sedan djurägaren i och med att han flyttar till en ny gård. Därifrån blir djurhållningen formellt ett annat löpande ärende. Här finns anteckningar om haltande kor, anmärkningar på klövvård, bristande belysning, att djur vattnats ur en bäck med massor av alger, och brist på uppvärmbara sjukbås för att ta några exempel

En hel del noteringar finns även kring krav som ställs på djurägaren när det gäller den verksamhet med hästar som han då inleder.

Miljö- och byggnämnden beslutade att inte bara satsa på rådgivning utan gav ett formellt åläggande om att hästarna skulle ha ligghall och skydd.

Tillsynsinspektionerna tätnar sedan under de sista åren innan länsstyrelsen tar över vid årsskiftet 2009. Mellan våren 2007 och våren 2008 finns inte mindre än 13 noteringar i ärendet kring inspektioner olika frågor som berör djurägarens verksamhet.

Utdrag ur veterinärrapport besiktning hos djurägaren 1997

"Så fort jag klev ur bilen kändes en otäck lukt av kadaver. Två kadaver (en kviga med xxxxx i örat och en spädkalv utan märkning) ligger på en otäckt släpvagn. En annan släpvagn är täckt med presenning men man kan ändå urskilja en ko inunder.

När jag tittade längre bort såg jag hundgårdarna, i den bortre låg en stor död ko, ovanpå henne stod en Jämthund och skällde. I den mittre hundgården fanns delar av nötkroppar och i den närmaste hundgården låg hästkadaver. Samtliga djurkroppar var under stark förruttnelse, de var inte urtagna eller uppslaktade och jag kunde inte iaktta något tecken på att avlivning skett. Ruttna och självdöda kadaver är inget lämpligt foder, till hundar utan bör betraktas som otjänligt foder."

Sedan radas ytterligare en mängd brister upp kring hundarna och de övriga djuren.


Källa: Allehanda.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar