fredag 4 februari 2011

Vanvårdade hundar och katter tillbaka till ägaren

Den 27 januari omhändertog polisen 20 katter och två hundar från ett radhus i Ödåkra. En kvinna på promenad slog larm efter att hon sett en lösspringande hund och sedan upptäckt att det låg bajs på golvet i radhuset.

Patrullen som kom dit beskriver ett hem i totalt kaos med urin och avföring i alla rum och klädhögar på golven. Enligt polisen saknade även djuren mat och vatten.

Djurägare är ett par i 30–35-årsåldern som nu är polisanmälda för djurplågeri.

Endast fem dagar efter att djuren hamnat på polisens hundpensionat är nu de två hundarna samt två av katterna tillbaka i Ödåkra.

Länsstyrelsen har hävt omhändertagandet av dessa djur. Detta utan att man gjort en egen inspektion av förhållandena i radhuset.
– Man kan säga att vi har gjort en indirekt inspektion. Polisen har varit där och de har konstaterat att det är städat, säger länsveterinär Lennart Sjöland.

Kvinnan har i ett brev till länsstyrelsen, skrivet dagen efter polisens tillslag, intygat att man nu är i full färd med att städa huset. Hon beskriver en situation där de blivit fångade i sitt eget hem. Allt började när en katt rymde och kom tillbaka dräktig. Sedan började en okontrollerbar förökning:
"Vi tappade helt kontrollen över situationen", skriver kvinnan.

Enligt länsveterinären väljer man den mjuka linjen, delvis för att varken mannen eller kvinnan tidigare visat att de missköter sina djur.
– Vi har gjort bedömningen att detta varit en situation som glidit dem ur händerna. Djuren var välskötta för övrigt, säger Lennart Sjöland.

Länsstyrelsen har dock ett villkor – att den ena katten som lämnats tillbaka måste kastreras och intyg på detta ska skickas till länsveterinären.
– Om vi inte får något intyg blir det först ett föreläggande. I sista hand kan det bli aktuellt med omhändertagande igen.

De övriga 18 katterna ska nu säljas.

Källa: hd.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar