fredag 4 februari 2011

Slog larm till länsstyrelsen redan för ett år sedan


De drygt 30 kor som i går hittades döda i en ladugård utanför Kramfors hade kunnat räddas.

Redan för ett år sedan fick länsstyrelsens sektion för djurskydd en anmälan om stor misär på gården. Men den anmälan bara försvann.

Det var i går som länsstyrelsens länsveterinär slog larm till polisen om vad man såg som misstänkt djurplågeri. Över 30 nötkreatur låg döda i en ladugård.

Men tragedin kunde ha förhindrats. Det kan allehanda.se nu avslöja.
– Vid påsk i fjol anmälde jag lantbrukaren för misstänkt vanvård. Redan då fanns det redan en anmälan mot honom upprättad, som hade kommit in tre veckor tidigare, säger Hans Sidbäck i Helgum.

Han gjorde anmälan på uppdrag av sin vän, Marie-Louise Wikström. Hon hade köpt två hästar av Sidbäck, som hon sedan sålde vidare till lantbrukaren. Två veckor senare var de i närheten av hans gård och passade på att besöka honom för att se hur hästarna hade det. Lantbrukaren var inte hemma, men det hon fick se gjorde att hon omedelbart tog tillbaka försäljningen och därmed också hästarna.

Det låg skelettdelar i ladugården, papplådor med slaktavfall, hönor åt på döda höns, korna stod i skit upp till knäna, något djur var alldeles krumt och det luktade as i ladugården. Det var fruktansvärt, säger Marie-Louise Wikström.

Men trots att Hans Sidbäck gjorde en anmälan där allt detta framgick hände ingenting.
Vi gjorde en kontroll i februari i fjol och då hade vi några synpunkter. Sedan hade vi telefonkontakt med honom i slutet av april och gjorde ett nytt besök i augusti, säger Peter Ekström, chef för länsstyrelsens sektion för djurskydd.

Men den anmälan som Hans Sidbäck gjorde den 6 april känner Peter Ekström inte till. Hans Sidbäck ringde dessutom flera gånger under våren och sommaren för att höra om man tänkte vidta några åtgärder. Men inget hände.

– Jag kan inte svara på varför den där anmälan inte har dokumenterats, säger Peter Ekström.

Källa: allehanda.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar