tisdag 1 februari 2011

Djurvårdare slog larm - väntetid 104 dagar

Hon anmälde vanvård, men anmälan blev liggande så länge att när djurskyddshandläggarna slutligen åkte ut för kontroll fanns inte ens hunden kvar. - Det här är inte värdigt ett i-land, säger Susanna Kaasinen.



Det dröjde 104 dagar innan en inspektion av mannens djur gjordes. Trots att hunden som Susanna Kaasinen träffade var både mycket mager, hade skabb och pälsen full av fästingar. Eftersom hon är utbildad djurvårdare reagerade hon direkt när hon såg hunden som for illa och gjorde en anmälan till Länsstyrelsen.

- Det var ingen tvekan om att det var vanvård och då tar man för givet att någon ska rycka ut direkt, säger hon till Hallandsnytt.

"Under all kritik"
Hallandsnytts granskning visar att detta är långt i från enda gången Länsstyrelsen har dröjt med att göra kontroll. Var tionde anmälan dröjer det lång tid innan inspektörerna rycker ut. I fler än 50 fall sedan 2009 och fram till idag har de djurskyddsansvariga gång på gång väntat mer än två månader på att göra en inspektion.
- Jag har gjort flera anmälningar tidigare och det har varit brister då med. Det tar alldeles för lång tid. Att vänta 104 dagar är under all kritik, säger Susanna Kaasinen.

Hunden fanns inte kvar längre
När djurskyddsinspektörerna slutligen gjorde en inspektion av mannens hund, 3,5 månader efter Susannas anmälan, fanns inte hunden kvar hos djurägaren. Hur länge den fick lida onödan vågar hon inte tänka på.

AV: Hallandsnytts reportrar Frida Björk och Louise Sandborg

Frida Björk
frida.bjork@svt.se

Louise Sandborg
louise.sandborg@svt.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar