onsdag 2 februari 2011

EU kommissionen har kritik på svensk djurskydd

Det var i oktober förra året som EU-kommissionen kom på besök till Sörmland och Östergötland, och följde med djurskyddsinspektörerna ut till ett antal äggproducenter, grisfarmar, slakterier och transportfirmor.

Resultatet blev 15 förslag till förbättringar av det svenska kontrollsystemet, vilka EU-kommissionen lämnat i en än så länge enbart preliminär rapport. Under våren ska Livsmedelsverket och Jordbruksverket svara på en kommande slutrapport.

Kritiken riktar sig bland annat mot att inspektörerna förlitar sig mycket på förprövningen av djurhållningarna, att de inte är tillräckligt utbildade i att granska djurtransporter och att de inte hinner göra så många djurskyddskontroller som målen i verksamheten anger.

Sörmlands länsveterinär Per Jonsson vill helst vänta med att uttala sig innan EU släppt en slutrapport, men han ser väldigt positivt på att kommissionen granskar verksamheten.

– Det finns alltid saker att förbättra, och det är viktigt att problem belyses från olika håll. Vi blir glada också om Jordbruksverket kommer hit på revision.

– Sen har kommissionen missförstått en del av Sveriges djurskyddsarbete, och det är en del felaktigheter i rapporten, men det får ju Livsmedelsverket och Jordbruksverket klara ut.

Källa: ekuriren.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar