fredag 17 december 2010

Vanvårdade grisar åt av varandra

Foto: Länsstyrelsen i Västerbotten

Hösten 2009 fick länsstyrelsen ett tips om brister i djurhållningen på en gård i Skellefteå.
Med anledning av det åkte en djurskyddshandläggare ut till gården för att genomföra en oanmäld kontroll.

Bristerna, som upptäcktes under inspektionen, var så många och stora att länsstyrelsen beslutade sig för att göra ytterligare oanmälda kontroller på samma gård samt på två andra gårdar med samma ägare.

Under de uppföljande inspektionerna upptäcktes bland annat att grisarna på gårdarna var för smutsiga och levde i miljöer med för dålig luftkvalitet. Dessutom saknades strö antingen helt eller delvis i boxarna. Därtill var liggytorna i flera boxar varken rena eller torra samtidigt som alldeles för många djur var svårt svansbitna eller skadade på andra sätt.


Av alla kontrollerade grisar var läget särskilt illa för två djur. Länsstyrelsens representant tog därför beslut att djuren skulle avlivas direkt på plats.
Ena grisen, som befann sig i en sjukbox i sällskap med två andra grisar, var svårt skadad och förlamad i bakbenen. När inspektionen genomfördes åt de två andra grisarna av det skadade djuret.

Den andra grisen, som avlivades direkt på plats, befann sig i en vanlig box. Grisen var halt och svårt svansbiten.

Med anledning av upptäcktena tillkallades en länsveterinär till platsen för att hjälpa till att bedöma de två avlivade djurens skador. Resultatet av bedömningen visade att ena griset skadats för 3-4 veckor sedan, och den andra för 4-6 veckor sedan.

När länsstyrelsen konfronterade djurägaren sa mannen att han beklagade det inträffade. Vidare förklarade han att bristerna i underhållet på gården berodde på att arbetsbelastningen varit stor under höstskörden.

När Länsstyrelsen var klar med sin samlade bedömning valde myndigheten att polisanmäla djurägaren för djurplågeri alternativt brott mot djurskyddslagen.
Nu åtalas han tillsammans med två av sina djurskötare vid Skellefteå tingsrätt för djurplågeri.
Åtalet gäller de två grisar som fick avlivas direkt på plats under länsstyrelsens inspektion.
Vanvården har bestått i att ingen av de tre nu åtalade personerna tillkallat veterinär eller låtit avliva djuren.

Källa: folkbladet.nu

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar