fredag 17 december 2010

Djur vanvårdas i flera år med länsstyrelsens kännedom

Polisen omhändertog i onsdags ett 70-tal nötkreatur på en gård i Hylte kommun sedan djurägaren belagts med djurförbud av länsstyrelsen.

Bakgrunden till masshämtningen är att djurskyddshandläggare från länsstyrelsen vid flera kontroller under ett par års tid hittat ”allvarliga brister” i djurhållningen på gården. Dessa har inte blivit avhjälpta trots föreläggande. Det handlar bland annat om att djurägaren skulle se till att djur som går ute efter 1 november ska ha tillgång till en ligghall.

Vid en inspektion i maj i år fanns för få ätplatser i en del av stallet. Kalvarna fick samma hö som korna. Avskärmningen mellan avdelningarna kunde utgöra en risk för djuren. Det saknades sjukbox och kalvningsbox.

Djurskyddshandläggarna fann stallbyggnaden väldigt sliten och ifrågasatte takets hållfasthet.

Ventilation bestod i fönster som kunde öppnas. Tilluftsaggregatet var odugligt på grund av all förorening, något som de tolkade som ett tydligt tecken på att det inte sker någon årlig rengöring.

Kor och kvigor bedömdes överlag vara i ”underhull”, det vill säga magra.

Dessutom befanns djurägarens hund extremt överviktig och kunde knappt resa sig. Efter beslut av länsstyrelsen avlivades hunden redan i maj.

Källa: hallandsposten.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar