fredag 10 december 2010

Sålde gård, lämnade hästar i skogen


Gårdsägaren på Vargfjället i Ljungskile sålde sitt ställe och flyttade till Skaraborg. Kvar i skogen lämnade han djur bedrövligt skick. En häst som han tog med sig till nya stället hade så långa hovar att den knappt kunde gå. Igår dömdes mannen för djurplågeri vid Lidköpings tingsrätt.

Hästen var i så dåligt skick att den fick avlivas av distriktsveterinären. Det var 2008 som det avslöjades att flera djur lämnats kvar i skogen, när mannen sålt stället och flyttat till Skaraborg. När två djurskyddsinspektörer gjorde oanmäld inspektion hos de nya ägarna till stället på Vargfjället, berättade dessa att man sett två lösa islandshästar ströva runt i skogen invid stället.

De hade förväxta hovar. En hade spräckt bakhov och båda led av svanseksem. En av dem hade fång (sjukdom som ger svår smärta i hovarna).

Än värre var läget för den varmblodshäst som mannen tagit med sig till nya stället i Skaraborg. På den var hovarna så långa att den hade svårt att gå. Hovarna hade, enligt en hovslagare i Skaraborg, inte verkats på flera år. För att avlasta smärta låg den ned med benen indragna under kroppen, när en veterinär inspekterade den. Som följd av vanvården fick hästen senare avlivas. Men hovarna hade då på ett brutalt sätt kapats med yxa av djurägaren.

Att det här fallet rullades upp berodde på att en kvinna som svarat på annonsen "kor bortskänkes" i Bohusläningen, hämtat korna och upptäckt deras abnormt förväxta klövar. Både djurskyddsinspektörer i Uddevalla, Falköping och Lidköping har varit inkopplade på fallet.

Mannen dömdes på torsdagen till 120 dagsböter á 80 kronor för djurplågeri samt till att betala en avgift på 500 kronor enligt lagen om brottsofferfond.

Källa: bohuslaningen.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar