torsdag 23 december 2010

Gräver ner nyfödda kattungar levande, får ändå ha 9 katter

När länsstyrelsen besökte en mans bostad i Perstorp första gången 2009 såg de elva katter där flertalet var magra och sjuka, och myndigheten omhändertog fem av dem. Några veckor senare kom myndigheten på en ny kontroll och då uppgav mannen att han hade omkring 40 katter och att han inte tog dem till veterinären för vård. Denna gång omhändertogs sju katter.

Mannen förelades därefter att inte ha mer än nio vuxna katter och ta dem till veterinär vid tecken på sjukdom eller skada. När länsstyrelsen gjorde en ny kontroll under hösten såg de dock 20 katter. Mannen visade en låda med mediciner han brukade behandla sina katter med och berättade att hans katter inte var kastrerade. I stället brukade han avliva nyfödda kattungar genom att lägga dem levande i en plastpåse och gräva ner dem.

Enligt djurskyddsmyndighetens föreskrifter krävs tillstånd för att ha mer än nio vuxna katter, och ett sådant har mannen inte sökt. Länsstyrelsen är också mycket kritiskt till mannens sätt att avliva kattungarna, det anses vara förenat med ett stort lidande för kattungarna.

"Det är oacceptabelt att använda denna metod för att hålla nere antalet katter", fastslår myndigheten.

Länsstyrelsen har förbjudit mannen att ha mer än nio vuxna katter. Har han fler när myndigheten kontrollerar adressen nästa gång tvingas han betala 1 000 kronor per överskridande katt. Mannen föreläggs också se till att hans katter inte förökar sig okontrollerat, att sjuka katter behandlas av veterinär samt att inte avliva katter med otillåtna metoder.

http://hd.se/skane/2010/12/22/man-far-kattforbud/?from=rss

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar