torsdag 23 december 2010

Djurhållare med tidigare känt dålig djurhållning har dödat djur på ett sadistiskt sätt

Hästar som inte blivit rengjorda på mycket lång tid, instängda utsvultna älgar, en flådd hund och strypta katter var bara några av de makabra syner som mötte djurskyddshandläggarna på en gård i Sundsvall.
Foto: Länsstyrelsen Sundsvall

Ett blodspår syns i snön. Det kommer från en hund som avlivats med en bultpistol. Hundens hud är flådd, men dess svans har dock sparats. För att användas som sopborste.

Det var makabra scener som mötte djurskyddspersonalen från Länsstyrelsen i Sundsvall när de kom på inspektion till en gård i trakten.

– Vi gjorde en så kallad oanmäld kontroll, med anledning av tidigare brister i djurhållningen på gården, säger djurskyddshandläggaren Pernilla Stamm till Dagbladet. Det oanmälda besöket gjordes den 9 december.

– Vi mötte syner som vi inte räknat med.

På ett loft låg fem stelfrusna katter uppradade på takbjälkarna.

Bredvid de döda katterna, på en annan bjälke, hängde en snara ned från en slaktkrok. Polisen ska nu undersöka om katterna, som enligt länsstyrelsen hade ”märken runt halsen”, snarats till döds i den.

I ett annat skjul hittades två utsvultna älgar instängda. Gårdens ägare uppgav för djurskyddspersonalen att han hittat dem två veckor före midsommar. Älgarna var i så dåligt skick att de avlivades på plats.

– Gårdsägaren gillade inte att de sköts, säger Pernilla Stamm till Dagbladet.

Polisen ska nu utreda om den man i 70-årsåldern som äger gården kan ställas till ansvar för djurplågeri.

– Det är upp till polisen att avgöra om brott begåtts. Straffet för djurplågeri är böter eller fängelse i högst två år – men det slutar oftast med böter, säger Pernilla Stamm till Dagbladet.

Länsstyrelsen ska också pröva om 70-åringen ska få djurförbud.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8298693.ab

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar