söndag 7 november 2010

Svenska Jägareförbundet förespråkar brutalt och olagligt dödande

Svenska Jägareförbundet som står bakom jakttidningen Svensk Jakt och som går ut till hundratusentals jägare i landet går i en artikel ut med rent felaktig information om hur avlivningen av skadat vilt ska gå till.

Enligt Jordbruksverket är det mycket allvarligt när en så stor tidning går ut med oriktiga uppgifter som innebär mer lidande för djuren.

Det är i oktobernumret av Svensk Jakt som tidningen har ett långt reportage om avfångning, d v s avlivning av vilt som antingen fångats i en fälla eller blivit skadeskjutet. Enligt tidningen är avfångning någonting som väldigt sällan diskuteras trots att det är en stor del av jakten. Ofta finns det också olika åsikter om vad som är rätt eller fel. Men i grunden finns det lagtexter som anger ramarna för avfångning i samband med jakt.

Det som fått Jordbruksverket att reagera är att man i tidningen visar hur man kan avliva ett skadat vilt med nackstick med en kniv, en metod som Jordbruksverket anser vara högst olämplig.

– Djur paralyseras, det ser dött ut men är vid medvetande, säger David Slottner.

Thorsten Mörner är förbundsordförande i Svenska Jägareförbundet som står bakom tidningen Svensk Jakt.
Vi ska föra diskussionen internt i förbundet nu om det här inte är lämpligt, säger han.

Jordbruksverket vänder sig även mot att man i tidningen rekommenderar ett kulvapen klass fyra för att avliva vildsvin som fångats i fällor. Det som man dock glömt att nämna i artikeln är att den typen av jakt där djur fångas omfattas av djurskyddsbestämmelserna och då ska det vara en grövre kaliber menar David Slottner på Jordbruksverket.

Man rekommenderar en kaliber som inte är tillåten på gris och det ökar risken för att det blir skadat och inte bedövat, säger han.

Källa: sverigesradio.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar