torsdag 18 november 2010

Att svälta ihjäl hästar är inget djurplågeri


I början av maj hittades två ihjälsvultna hästar på en gård nära Hässleholms tätort. Nu har hästägaren dömts. Han får 2 500 kronor i böter för brott mot djurskyddslagen.
– Det är ynkligt! Det här skulle helt klart ha bedömts som djurplågeri, säger djurskyddsinspektör Peter Stenberg, som var den som upptäckte de döda hästarna på gården tillsammans med polisen i maj.

Obduktionen visade att de båda hästarna dött samtidigt och att de fått så lite, alternativt så dåligt, foder att de inte överlevt. Något stod alltså inte rätt till på gården.
– Straffet som hästägaren får är ett skämt. 2 500 i böter! Det är bedrövligt att straffsatsen inte blir högre, säger Peter Stenberg, som önskar att åklagaren hade tagit fasta på det lidande som djuren fick utså innan de dog.

Stenberg ställer sig också frågande till varför han som djurskyddsinspektör inte hördes under utredningen.
– Man kan undra hur väl insatt åklagaren är i ärendet, säger Stenberg, som anser att det generellt utdöms för låga straff i djurskyddsärenden.
– Jag hoppas verkligen att det ska vända. Åklagaren borde ha vågat sticka ut hakan i det här fallet. Är det för att man alltid har dömt ut låga straff som man fortsätter att göra det?
Hästägaren har i dag inte djurförbud, men Stenberg säger att en sådan prövning kommer att inledas. Hade mannen dömts för djurplågeri hade det dock blivit lättare att utfärda ett sådant förbud.

Misskötseln av hästarna på gården var känd under en längre tid. Redan 2008 anmälde privatpersoner att hästarna var vanvårdade och Hässleholms kommunen, som då hade ansvar för djurskyddet, gav ett föreläggande till ägarna om att utfodra djuren samt att sköta om dem bättre. Bland annat var hästarnas hovar misskötta.

Ännu en
anmälan lämnades in till länsstyrelsen, efter att de tagit över ansvaret för djurskydd den 1 januari 2009.
Djurskyddsinspektörer från länsstyrelsen besökte gården under hösten för att kontrollera hästarnas skick och bedömdes då att de inte vara i så dåligt skick att de skulle omhändertas. Vissa förbättringar ska efter det ha skett.
Efter detta togs hästarna in i stallet vilket gjorde det svårt för utomstående att få insyn i hur hästarna sköttes.

Den 10 mars i år inkom dock ytterligare en anmälan, men ärendet bedömdes inte som akut av den tjänsteman som tog emot anmälan. Samtidigt var djurskyddsinspektörerna överbelastade med arbete. När kontrollen sedan gjordes i början av maj var det för sent. Då hittades de döda hästarna under presenningar.

Privatpersoner har tidigare kritiserat länsstyrelsen för att inte agera i tid. I ett brev skrev man bland annat: "Vi skryter om att vi har de bästa djurskyddslagarna i Europa och världen. Men vad gör det när hästar får stå och svälta och törsta ihjäl i ett stall".

Strafföreläggandet har ännu inte godtagits av den dömde.

Källa:nsk.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar