fredag 19 november 2010

54 vanskötta katter och en kanin omhändertagits


54 vanskötta katter och en kanin har omhändertagits av länsstyrelsen. Djuren levde inomhus hos en barnfamilj som bor på landet utanför Norrtälje.

Det var efter en anmälan från en privatperson som lässtyrelsens djurskyddsinspektörer i mitten av oktober gjorde ett oanmält besök hos familjen. Inne i gårdens boningshus hittades 50-talet katter, många med kletig avföring på svans och bakben.

Enligt den rapport som inspektörerna lämnat fanns det i huset bara två kattsandlådor. Katternas avföring låg i stället så gott som överallt i huset. Från vissa katter droppade avföring och lukten av ammoniak var stark.

Djurägarna visste varken hur många katter som fanns i huset, hur många kullar det rörde sig om eller vem som kunde var mor eller far till vem.

51 katter och en kanin omhändertogs omedelbart, dagen efter omhändertogs ytterligare tre katter. Därefter har polisen satt ut fällor eftersom man räknar med att det ska finnas ytterligare katter kring huset.

En kattunge avlivades i samband med veterinärundersökningen vid omhändertagandet. Övriga är tills vidare placerade på katthem. På gården fanns även ett 60-tal får och ett antal nötkreatur. När det gällde nötkreaturen hade djurskyddsinspektörerna inga anmärkningar annat än att de saknade EU-märkning.

Fåren bedömdes däremot vara i dåligt skick. Ett stort antal var oklippta, många saknade, precis som nötdjuren, märkning och flera hade avföring i pälsen.

Inspektörerna hade även anmärkningar på hagen som fåren vistades i.
Där fanns en sågklinga och flera andra föremål som fåren skulle kunna skada sig på. På gödselstacken hittades rester efter döda får och nötkreatur.

Djurägaren har att vänta ett föreläggande gällande fårens skötsel. De ska bland annat klippas, rengöras, undersökas av veterinär och märkas. Även hagen ska rensas från föremål som kan skada djuren.

Källa: www.norrteljetidning.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar