fredag 19 november 2010

Länsstyrelse kräver avlivning av ett 100 tal friska katter


För några veckor sedan fick myndigheterna en anmälan om den stora ansamlingen katter som rörde sig runt sommarstugan. Sune Liljeström åkte till platsen tillsammans med en miljöskyddsinspektör vid kommunen. De såg ett 30-tal katter, och talade med kvinnan som ibland bor i huset.

- Jag fick egentligen ingen förklaring till varför hon hade så många, men klart är att något gått överstyr, säger Liljeström.

Enligt lagen måste den som vill ha tio katter eller fler ha ett tillstånd av länsstyrelsen, men något sådant hade inte kvinnan.
Myndigheten krävde att hon skulle kontakta veterinär och få djuren avlivade.
Distriktsveterinären Sara Eriksdotter Engsfrid säger att kvinnan är djurvän men att hon själv till slut insett att det blivit för många katter kring huset.
- Det var svårt att ta hand om dem på bästa sätt och hon tog beslutet att göra något åt det.
Katterna har under en tid fångats med håv när de varit inne i huset för att äta, och sedan injicerats med avlivningsvätska. Kadavren har sedan bränts av en granne i en tunna på gården.


- Det har skötts helt enligt direktiven från länsstyrelsen, säger Sara Eriksdotter Engsfrid, som gav djuren sprutorna.

Drygt hundra katter har fångats in och avlivats, men hur många som sammanlagt haft huset som sin bas vet ingen. Det handlar dels om kvinnans egna djur, men även om vildkatter som rör sig i området.

Kvinnan bor på fastlandet och har haft hjälp av en anhörig på ön som matat djuren två gånger per dag. Enligt distriktsveterinären var katterna inte undernärda eller drabbade av sjukdomar, vilket var något av en överraskning:
- De var i förvånansvärt bra skick. Stora fina katter som haft det bra, det var bara det att det var lite väl många på samma ställe, säger Sara Eriksdotter Engsfrid.

Normalt sprids sjukdomar lätt när det blir för många djur i samma grupp, men veterinärerna hittade inga sådana tecken.
- Det kan bero på att de kunnat komma och gå som de ville och äta på olika tider. De har haft möjlighet att gå ut och har kanske hållit sig på sina egna områden, säger Sara Eriksdotter Engsfrid.

Enligt veterinären var det aldrig aktuellt att försöka hitta nya hem till katterna eftersom många var förvildade.

Händelsen kan få ett rättsligt efterspel.
- Hon har inte haft en god djurhållning, så det pekar mot att det blir en polisanmälan när ärendet är klart, säger Sune Liljeström vid länsstyrelsen.

Källa: helagottland.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar