fredag 14 januari 2011

Grov vanvård leder till avlivning ag 33 djur. Hundar, katter, kaniner, höns och gäss ska bo kvar.

Foto: Länsstyrelsen

En djurägare i Vännäs kommun anmäls för djurplågeri efter en inspektion i somras på gården. 33 vanvårdade djur fick avlivas. En ko var så dålig att man fick avliva den direkt, den kunde inte ens resa sig upp.

Länsstyrelsen hade fått in en anmälan om misskötsel av djur på gården, och åkte ut på inspektionen en sommareftermiddag. Vid inspektionen fattades beslut om att omedelbart avliva en vanvårdad ko.

Bilderna från inspektionen visar en ko med kraftiga sår på höfterna. Enligt rapporten från länsstyrelsen sa ägaren vid inspektionen att kon hade blivit sjuk i samband med kalvning.

"Under två månader har hon verkat verkligt dålig och har sedan dess legat ned. (...) Det är en månad sedan kon kunde resa sig upp på frambenen, sen dess har hon bara legat ned" skriver länsstyrelsen i rapporten, och konstaterar att ägaren ändå inte kontaktat veterinär, inte ens när kon även börjat rossla i halsen.

Kon hade grava tryckskador och var kraftigt avmagrad. Vid inspektionen fick en veterinär avliva djuret, eftersom det inte bedömdes kunna tillfriskna och lidandet var stort.

De allvarliga missförhållandena som upptäcktes fick också inspektörerna att omedelbart omhänderta gårdens hästar, får, getter och nötkreatur.

Foto: Länsstyrelsen

Alla omhändertagna djur har sedan tvingats avlivas, utom två hästar som fått nya ägare. Totalt fick 33 vanvårdade djur avlivas. En orsak till avlivningen var att djuren inte var märkta. De fick därför inte skickas till slakt och inte heller lämna platsen, uppger djurskyddssamordnare Erika Johansson som var med vid inspektionen.

Djurhållningen på gården hade allmänt mycket stora brister. Byggnaderna var i dåligt skick, det var stora skaderisker för djuren, de hade långa hovar och klövar, det var mycket stora mängder gödsel i djurens närmiljö, det saknades torra liggplatser.

Djuren var smutsiga och magra och det brast i vatten- och matrutiner. Det var kraftig ammoniaklukt i ladugården, ett tecken på bristande ventilation.

Återkommande påpekanden i kontrollrapporten från inspektionen är att det inte fanns tillräcklig personalstyrka med lämpliga färdigheter, kunskaper och yrkesskicklighet. Djurens ägare har uppgett att djurhållningen rör sig om hobby och sällskap.

När det gällde övriga djur, bland annat kaniner, höns, gäss, hundar och 10-12 katter, noterade inspektörerna brister i djurhållningen, men gårdsägaren fick behålla dessa djur med krav på åtgärder.


Källa: vk.se

3 kommentarer:

  1. Varför tog dom inte alla djuren..även dom små för att få bättre hem..skam att alla dessa djur fick avlivas bara för att dom inte var märkta..hade det varit i USA så hade dom fått nya hem omedelbart..

    SvaraRadera
  2. sådana människor ska fan inte få behålla ett enda djur...de har redan visat att de brustit i ansvaret att ta hand om de stackars djuren. Och att avliva djur på grund av de inte var märkta är absurt!...sjukt sjukt sjukt!!!!!!!

    SvaraRadera
  3. Jag blir så ARG,jag tycker att den idioten till person borde aldrig mer få ha djur och borde få böter.

    SvaraRadera