Var femte person med djurförbud trotsar bestämmelserna. Det visar en kartläggning som länets djurskyddsinspektörer har gjort.
En svårt plågad och avmagrad hund med långa klor och utan päls på stora delar av kroppen. Den synen mötte djurskyddsinspektörerna när de besökte en äldre man i Halland i slutet av september.
Under hösten har länets djurskyddsinspektörer besökt nästan samtliga med djurförbud i Halland för att kontrollerna om bestämmelserna efterlevs.
– Vi fick in en del anmälningar om personer som har djurförbud. Samtidigt ansåg vi att det fanns ett behov av att ta ett helhetsgrepp kring detta, säger Emma Kjellerup, djurskyddshandläggare på Länsstyrelsen i Halland.
När projektet påbörjades tidigare i höst var det 79 personer i länet som var förbjudna att ha djur. Av resursskäl är det tio som ännu inte hunnits med, men som inspektörerna räknar med att besöka inom kort. Av de 69 som fått besök hittills hade 14 djur.
– Det har varit hundar, katter och hönor. Framför allt sällskapsdjur och i de flesta fallen är det katter, ofta mer eller mindre förvildade.
I de fall personerna trotsat djurförbudet har inspektörerna skrivit ett beslut om omhändertagande. Ett sådant beslut verkställs av polisen. När en veterinär har undersökt djuren gör länsstyrelsen en bedömning om de ska avlivas eller omplaceras.
Det är ännu oklart vad som kommer att ske i nästa steg med de personer som har trotsat förbudet.
– Vi håller just nu på och sammanfattar rapporten och diskuterar om vi ska åtalsanmäla eller inte. I slutändan blir det djurägaren som får står för omkostnader vad gäller veterinärundersökning eller om djuret har hållits på pensionat, säger Emma Kjellerup.
Källa: gp.se
Kommentar från DjurArken:
Länsstyrelsen har enligt djurskyddslagen inte en möjlighet utan en skyldighet "att verka för att överträdelser av lagen, av de föreskrifter eller beslut som har meddelats med stöd av lagen eller av de EG-bestämmelser som kompletteras av lagen, beivras". Dessutom så är just brott mot § 29 (djurförbud) särskilt reglerat i djurskyddslagens paragraf om straffbestämmelser.
Det betyder alltså att länsstyrelsen måste polisanmäla de personer som har trotsat djurförbudet. Det är upp till åklagaren, och inte upp till länsstyrelsen, att bedöma om det kan väckas åtal eller inte.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar