onsdag 17 november 2010

Inte djurplågeri att bita ihjäl mus


Mannens handlande får anses omotiverat och i högsta grad motbjudande, men inte brottsligt.

Det anser Gotlands tingsrätt som i går beslutade att ogilla åtalet mot den 23-årige gotlänning som bet huvudet av en levande mus.

- Tingsrättens dom förvånar mig. Jag kommer att överklaga, säger åklagaren i målet, Anna Backman.
Den 23-årige mannen var åtalad för djurplågeri sedan han i januari i år bitit huvudet av en tam, vit och levande mus. Han gjorde det inför kameran och påhejande kompisar.
Filmen upptäcktes i en mobiltelefon som polisen hade beslagtagit i ett annat ärende.

Vid tingsrättsförhandlingen för en vecka sedan erkände mannen att han gjort det han åtalats för, men han förnekade att det skulle vara ett brott.
Han kunde inte förklara varför han gjort det, bara att det var en dum grej på fyllan.

Åklagarens vittne, länsveterinär Torsten Jacobsson, framhöll att det sätt på vilket musen avlivades inte är godkänt och att han var övertygad om att musen haft en skräckfylld resa med mycket ångest, stress, rädsla och fysisk smärta innan den dog. Inte minst därför att huvudet inte skildes från kroppen genom ett hastigt bett, utan att 23-åringen fick slita och dra i musen för att få av huvudet.

Åklagaren framhöll i sin slutplädering att hon ansåg att 23-åringen gjort sig skyldig till ett allvarligt brott och yrkade på fängelse i åtminstone 14 dagar.

Tingsrätten skriver i sin dom att 23-åringen visserligen medvetet tänkte bita av musens huvud, men inte bör anses ha haft något uppsåt att orsaka musen något lidande. Rätten anser också att det inte heller kan styrkas att musen orsakats ett sådant lidande som föranleder ansvar för djurplågeri, och att åtalet därför ska ogillas.

- Det är självklart att musen har orsakats ett lidande och att det handlar om djurplågeri. Det framgick med all tydlig önskvärdhet av Torsten Jacobssons vittnesmål, säger Anna Backman.

Hon kommer att överklaga tingsrättens dom till Svea hovrätt, eftersom hon anser att 23-åringen har begått ett brott och gjort sig skyldig till djurplågeri.
- Jag undrar om tingsrätten hade fattat samma beslut om det handlat om ett större djur. Att det "bara" var en liten mus gör inte brottet mindre allvarligt eller lidandet mindre, säger hon.

Lotta Gräsman, kontaktperson för Djurens rätt på Gotland, säger att domen var väntad.
- Rättsväsendet fungerar godtyckligt. Han frias trots att veterinär uttalat sig om att musen utsattes för lidande. Varför finns det inte större empati för det som lever, frågar hon sig.

Källa: helagotland.se


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar